Emmy Verhey

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Emmy Verhey
Emmy Verhey, 1966
Emmy Verhey, 1966
Algemene informatie
Geboren 13 maart 1949
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1961 - heden
Genre(s) Klassieke muziek
Beroep Musicus
Instrument(en) Viool
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Emmy Verhey met prinses Beatrix, prins Claus en de dirigent Jan Brussen in 1967 tijdens een galaconcert in het Kurhaus (Scheveningen).
Aankomst Emmy Verhey op Schiphol, v.l.n.r. Christiaan Bor, Emmy Verhey en Herman Krebbers, 19 juni 1966

Emmy Verhey (Amsterdam, 13 maart 1949) is een Nederlands concertvioliste.

Biografie[bewerken]

Emmy Verhey kreeg op haar zevende haar eerste vioolles van haar vader, de violist Gerard Verhey. Binnen een jaar speelde zij het vioolconcert in a-klein en het dubbelconcert van Johann Sebastian Bach. Bestempeld als wonderkind werd zij op achtjarige leeftijd bij wijze van hoge uitzondering aangenomen door de Hongaars-Nederlandse vioolpedagoog Oskar Back. Voorts studeerde zij bij Herman Krebbers, Bela Dekany, Wolfgang Schneiderhan in Luzern en David Oistrach in Moskou.

Op 12-jarige leeftijd (7 december 1961) maakte zij haar officiële debuut met het Frysk Orkest in Leeuwarden, waar ze de Havanaise van Camille Saint-Saëns vertolkte. Op 3 september 1962 speelde ze in het Kurhaus in Scheveningen het vioolconcert van Tsjaikovski. Op haar zeventiende was zij de jongste laureaat op de Internationale Tsjaikovskiwedstrijd in Moskou en kreeg naar aanleiding hiervan haar eerste platencontract. Een week na het concours studeerde zij af aan het Amsterdams Muzieklyceum met een tien voor alle examens. De belangstelling voor haar examen was zo groot dat dit plaatsvond in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Zij won het Nationaal Vioolconcours Oskar Back en het Tromp Concours.

Verhey heeft opgetreden met dirigenten als Mariss Jansons, Riccardo Chailly, Bernard Haitink, Anton Kersjes, Hans Vonk, Ed Spanjaard, Edo de Waart, Neville Marriner, Klaus Tennstedt, Jean Fournet, Roberto Benzi, Antal Doráti en speelde samen met de violisten Yehudi Menuhin, David Oistrach en Igor Oistrach, de pianisten Youri Egorov en Maria João Pires en de cellisten János Starker en Mischa Maisky.

Ze heeft op alle belangrijke muziekpodia in Europa en de Verenigde Staten gestaan en maakt vele concertreizen naar landen als Israël, Zuid-Korea en Japan. Verhey is regelmatig op televisie te zien. Zo speelde ze in 2011 in de oudejaarsconference van Youp van 't Hek.

Ze heeft meer dan vijfenvijftig grammofoonplaten en cd's op haar naam staan. Haar repertoire reikt van oude tot eigentijdse muziek. Componisten as Theo Loevendie, Robert Heppener en Otto Ketting droegen werken aan haar op.

Hiernaast was Verhey van 1983 tot 2002 docent viool aan het Utrechts Conservatorium (onderdeel van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht).

In 1991 was zij een van de oprichters van het Camerata Antonio Lucio, een strijkersensemble. Sinds 2006 wordt onder haar leiding in haar woonplaats Zaltbommel jaarlijks het driedaagse Emmy Verhey Festival georganiseerd.

In aanwezigheid van koningin Beatrix vierde Verhey op 20 mei 2012 haar vijftigjarig jubileum in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Tijdens dit concert ging het aan haar opgedragen Dubrovnik 1968-2012 van Otto Ketting in wereldpremière.

In augustus 2014 kondigde ze aan in de zomer van 2015 te zullen stoppen met optreden.[1]

Instrumenten[bewerken]

Eind jaren zeventig kocht Verhey de Earl Spencer Stradivarius-viool uit 1723, die zij bespeelde totdat zij eind jaren negentig een viool van Andrea Guarneri uit 1676 kocht.

Onderscheidingen[bewerken]

Emmy Verhey is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 2012 ontving ze de Andreaspenning van de stad Amsterdam. In 2009 kreeg zij de Gemeentepenning van haar woonplaats Zaltbommel.

Familie[bewerken]

Verhey is de tante van de musicus Valensia. Zij werkte mee aan zijn debuutalbum Valensia.

Discografie[bewerken]

Emmy Verhey heeft meer dan vijfenvijftig opnames op haar naam staan.

Albums[bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en)
in de Nederlandse Album Top 100
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
À ma mère 1993 23-10-1993 66 5 met Jaap van Zweden
Oudejaarsconference 2011 - De 2e viool 01-2012 07-01-2012 20 4 als Youp & Emmy /
met Youp van 't Hek

Externe links[bewerken]