Emmy van Leersum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Emmy van Leersum
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Emmy Jetty van Leersum
Geboren Hilversum, 16 april 1930
Overleden Amersfoort, 2 november 1984
Beroep(en) Beeldhouwer, edelsmid, sieraadontwerper
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Emmy Jetty van Leersum (Hilversum, 16 april 1930Amersfoort, 2 november 1984) was een Nederlands beeldend kunstenaar die actief was als sieraadontwerper en modeontwerper.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Van Leersum volgde een opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs te Amsterdam (1958-1962), waar ze les kreeg van onder meer Marinus Zwollo, en aan de University College of Arts, Craft and Design te Stockholm (1962-1963).

In 1965 openden Van Leersum en Gijs Bakker het Atelier voor Sieraden in een werfkelder te Utrecht. Zij toonden daar eigen werk alsook werk van andere Nederlandse edelsmeden.

Op 22 december 1966 huwde Van Leersum te Soest met Bakker, die ze op het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs had leren kennen. Aldo Bakker is hun zoon. Geometrie is kenmerkend aan het oeuvre van Van Leersum. Volgens Van Leersums overtuiging mocht het sieraad geen statussymbool zijn, geen decoratief object, maar moest het bestaan als autonoom kunstwerk. Zij weigerde daarom op zeker moment nog werk in opdracht te maken en stortte zich volledig op haar eigen werk waarin zij zuiverheid nastreefde. In haar sieraden werkte zij met traditionele materialen, maar bijvoorbeeld ook met kunststof en aluminium. In 1983 ontving zij de Herbert Hofmann-Preis.

Tot 2002 werd door het Amsterdams Fonds voor de Kunst de Emmy van Leersumprijs uitgereikt, als aanmoedigingsprijs op het gebied van toegepaste kunst.

Tentoonstellingen (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Bibliografie (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]