Emplacement

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spoorwegemplacement van het Station Split

Een emplacement is een opstelplaats die is voorbereid voor de plaatsing van een inrichting of bouwwerk, of voor het verrichten van een dienst. Vaak wordt gedoeld op plaatsing van geschut of van spoorwegmaterieel.

Spoorwegemplacement[bewerken]

Een spoorwegemplacement is een terrein dat voorzien is van minimaal twee sporen en een wissel. Een spoorwegemplacement kan ook heel groot zijn. Spoorwegemplacementen hebben vaak specifieke functies.

Inhaal-, passeer- of kruisingsspoor[bewerken]

Een stukje dubbel spoor op een grotendeels enkelsporige lijn voor het kruisen of inhalen[1] van treinen.

Stationsemplacement[bewerken]

Een emplacement bij een stationsgebouw en/of andere voorzieningen voor reizigers is een spoorwegstation. Het emplacement heeft aantal sporen met perrons om het in en uitstappen van reizigers te vergemakkelijken.

Een laad- en losplaats of terminal[bewerken]

Voor het laden en lossen van goederen in spoorwagons.[2] Grote emplacementen voor het laden en lossen worden overslagterreinen of terminals genoemd.

Een opstelterrein[bewerken]

Een opstelterrein is een emplacement voor het opstellen ofwel parkeren van spoorwegmaterieel.

Rangeerterrein[bewerken]

Een rangeerterrein is een emplacement dat is ingericht voor het rangeren met goederentreinen, dat wil zeggen een of meer goederentreinen te splitsen in delen met dezelde bestemming, en met de delen met dezelfde bestemming weer nieuwe goederentreinen samen te stellen.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Verwijzingen[bewerken]

  1. Spoorlijn Leeuwarden - Groningen (- Dld). Werkgroep spoor in Friesland (WgSiF). Geraadpleegd op 14 mei 2019.. "Doordat het passeerspoor slechts een beperkte heeft is Hardegarijp ongeschikt om treinen elkaar te laten passeren: door de korte lengte van het passeerspoor zal tenminste een van de treinen moeten stilstaan of zeer langzaam rijden"
  2. Openbare laad- en losplaatsen. RailCargo. Geraadpleegd op 14 mei 2019.. "Openbare lad- en losplaatsen zijn handig voor bedrijven die goederen per spoor willen ontvangen of verzenden maar die geen eigen spooraansluiting hebben. Via een in de buurt gelegen openbare laad- en losplaats is gebruik van het spoor toch mogelijk."