Emydinae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Emydinae
Druppelschildpad (Clemmys guttata)
Druppelschildpad (Clemmys guttata)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Testudines (Schildpadden)
Onderorde:Cryptodira (Halsbergers)
Superfamilie:Testudinoidea
Familie:Emydidae (Moerasschildpadden)
Soort
Emydinae
Rafinesque, 1815
Afbeeldingen Emydinae op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Emydinae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Emydinae is een onderfamilie van de familie moerasschildpadden (Emydidae).[1] De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Constantine Samuel Rafinesque-Schmaltz in 1815. Er zijn 71 verschillende soorten die verdeeld worden in vijf geslachten.

Alle soorten komen alleen voor in Noord-Amerika en Europa, en zijn echte moerasbewoners. De bekendste soort is wellicht de Europese moerasschildpad (Emys orbicularis).

De familie moerasschildpadden bleek uit twee groepen van geslachten te bestaan, een dergelijke groep wordt ook wel een complex genoemd. De ene groep wordt het Clemmys- complex genoemd en vormt de onderfamilie Emydinae, de andere groep is het Chrysemys- complex en vormt de andere onderfamilie Deirochelyinae.

Alle soorten zijn moerasbewonend, en verlaten het water om te zonnen maar gaan nooit ver uit de buurt. Ze eten vaak zowel levende prooien als plantaardig materiaal. Een typisch onderscheid met de Deirochelyinae is dat deze nooit klieren hebben om een muskus-achtige substantie af te scheiden bij gevaar; bij de Emydinae komt dit in alle geslachten voor.

Taxonomie[bewerken]

Onderstaand een lijst van alle geslachten die tot de groep behoren.
Onderfamilie Emydinae

Bronvermelding[bewerken]