En uit de bergen kwam de echo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
En uit de bergen kwam de echo
Oorspronkelijke titel And the Mountains Echoed
Auteur(s) Khaled Hosseini
Vertaler W. Hansen
Uitgever Riverhead Books (Verenigde Staten)
De Bezige Bij (Nederland)
Uitgegeven 2013
Pagina's 413 (Nederland)
ISBN-code 9789023476603
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

En uit de bergen kwam de echo, oorspronkelijke titel: And the Mountains Echoed, is de derde roman van de Amerikaans-Afghaanse schrijver Khaled Hosseini. Het boek beschrijft de lotgevallen van meerdere generaties van een Afghaanse familie en de met hen verbonden personen tussen 1952 en 2010.

Titelverklaring[bewerken | brontekst bewerken]

In het nawoord verklaart de auteur dat de titel geïnspireerd is door het gedicht Nurse's Song van William Blake, waarin de onschuld van de jeugd wordt gecontrasteerd met de hardheid van het latere leven.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het boek begint in 1952 als de arme boer Saboor zijn driejarige dochter Pari in Kabul verkoopt aan het rijke, kinderloze echtpaar Suleiman en Nila Wahdati, op initiatief van zijn zwager Nabi, de chauffeur van de Wahdati's. Pari wordt zo op dramatische wijze gescheiden van haar oudere lievelingsbroer Abdullah. Deze zal de rest van zijn leven op zoek blijven naar zijn verloren zusje, die met haar stiefmoeder Nila in 1955 naar Frankrijk emigreert.

Het verhaal van Pari en Abdullah is echter slechts een kapstok voor een reeks korte verhalen, waarin Hosseini de levens van met hen verbonden personages uitdiept, om pas aan het eind van het boek weer terug te keren naar de gescheiden broer en zus.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]