Naar inhoud springen

Encanto (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Encanto
Encanto
Regie Byron Howard
Jared Bush
Producent Clark Spencer
Yvett Merino
Scenario Jared Bush
Charise Castro Smith
Hoofdrollen Stephanie Beatriz
John Leguizamo
María Cecilia Botero
Diane Guerrero
Jessica Darrow
Angie Cepeda
Wilmer Valderrama
Muziek Germaine Franco
Lin-Manuel Miranda
Productiebedrijf Walt Disney Pictures
Walt Disney Animation Studios
Distributie Walt Disney Studios
Motion Pictures
Première 24 november 2021
Genre Animatie / Fantasie
Speelduur 99 minuten
Taal Engels
Spaans
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 120 miljoen
Opbrengst US$ 255 miljoen[1]
Officiële website
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Encanto is een Amerikaanse 3D-computeranimatiefilm van Walt Disney Animation Studios, dit is de 60ste animatiefilm van Disney. De bioscooprelease van de film was op 24 november 2021. De film werd geregisseerd door Byron Howard en Jared Bush. Lin-Manuel Miranda schreef specifiek voor deze film acht originele liedjes, in zowel Spaans als Engels.[2]

Plot[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De film gaat over een familie genaamd Madrigal, die in een betoverd huis in de bergen van Colombia woont. Elk familielid heeft een unieke gave gekregen, zoals een speciale kracht of genezende gaven. De vijftienjarige Mirabel is de enige die geen gave heeft, maar ze ontdekt dat de magie wordt bedreigd en zij misschien de enige is die het kan redden.

Het verhaal begint jaren eerder. Wanneer het dorp wordt aangevallen door gewapende bandieten, moet het jonge stel Pedro en Alma Madrigal vluchten samen met hun drie kleine kinderen, Julieta, Pepa, en Bruno. Tijdens hun vlucht wordt Pedro gedood, maar Alma's magische kaars weet de aanvallers weg te jagen en creëert vervolgens Casita, een huis met een eigen leven.

Vijftig jaar later is er rondom Casita een nieuw dorp ontstaan, dat beschermd wordt door de kaars. Deze bevat de magie om aan elke afstammeling van de familie Madrigal een gave te geven, die ze kunnen gebruiken om de dorpelingen te dienen. Echter Bruno, die met zijn gave in de toekomst kan kijken, verdween tien jaar eerder op mysterieuze wijze. In dezelfde tijd was de jongste dochter van Julieta, Mirabel, de eerste in de familie die geen gave van Casita kreeg.

Op de avond dat de 5-jarige Antonio, de jongste zoon van Pepa en Félix's, zijn gift krijgt, ziet Mirabel plotseling Casita barsten en de vlam van de kaars flikkeren. Maar haar pogingen om de familie te waarschuwen worden genegeerd, wanneer deze beschadigingen niet zichtbaar blijken te zijn voor de rest van de familie. Als zij haar Abuela Alma hoort bidden over de kwetsbaarheid van het huis en de angst om deze nog een keer te verliezen, besluit Mirabel besluit de magie van het mirakel te redden. De volgende dag praat ze met haar oudere zus Luisa, die als gave supersterk is, die toegeeft dat ze zich overweldigd voelt door alle druk die letterlijk en figuurlijk op haar schouders wordt gezet. Zij suggereert dat Bruno's kamer, die zich in een verboden toren binnen Casita bevindt, wellicht het antwoord heeft voor het fenomeen van de barsten. Eenmaal in de toren ontdekt Mirabel een grot, waaruit ze ternauwernood weet te ontsnappen met enkele gebroken stukken smaragd glas. Ondertussen ontdekt Luisa dat haar gave aan het afzwakken is. Nadat haar familie Mirabel eraan herinnert waarom er niet over Bruno gesproken wordt ('We don't talk about Bruno'), zet Mirabel de stukken glas in elkaar. Hierop ziet zij zichtzelf voor Casita staan, die door allerlei barsten bijna in elkaar zakt.

Later die avond zou Mirabels oudste zus Isabela, wier gave het is om planten en bloemen naar wens te laten groeien, zich verloven met de buurman Mariano Guzmán. Temidden van Mariano's aanzoek en een ongemakkelijk diner, onthult Dolores, wier gave bovenmenselijk gehoor is, Mirabel's ontdekking aan iedereen. Hierdoor ontstaan er opnieuw barsten in Casita, en wordt Mariano's aanzoek verpest doordat Pepa, die met haar gave het weer kan besturen, onbedoeld binnenshuis een stortbui oproept. In het midden van deze chaos volgt Mirabel een groep ratten die er vandoor gaan met de stukken smaragd glas, waardoor ze een geheime doorgang ontdekt achter een portret. Hier vindt ze Bruno, die toegeeft dat hij het huis nooit heeft verlaten, en dat hij de tegel met het visioen had gebroken om Mirabel te redden. In Antonio's kamer tovert Bruno na enig aandringen een nieuw visioen, waaruit blijkt dat het wonder van de kaars - en dus de familie - alleen nog te redden is wanneer Mirabel haar zus Isabela omhelst.

Met enige tegenzin verontschuldigt Mirabel zich bij Isabela, die zich boos in haar kamer had teruggetrokken. Temidden van deze ruzie bekent Isabela dat haar leven niet zo perfect is als iedereen denkt, dat ze helemaal niet met Mariano wil trouwen, en bovendien gebukt gaat onder haar imago van perfectie. En dat ze alle dingen alleen maar doet voor de familie, en niet voor zichzelf. Mirabel helpt Isabela om haar krachten te ontwikkelen, en uiteindelijk omhelzen de twee elkaar. Dit leidt tot gedeeltelijk herstel van het huis, maar Abuela Alma ziet de twee en beschuldigt Mirabel ervan dat zij het ongeluk in de familie veroorzaakt, omdat zij geen geschenk heeft gekregen van de kaars. Uiteindelijk verliest Mirabel haar geduld, en laat Abuela duidelijk weten dat de hele familie lijdt onder de verwachtingen die het mirakel aan hen heeft gegeven. En dat het wonder niet sterft door haar, maar door de overweldigende druk die zij op haar familie zet. Deze ruzie zorgt voor een grote scheur die Casita in tweeën splijt, waardoor de vlam van de kaars dooft, het huis instort, en de familie Madrigal machteloos achterblijft.

Mirabel vlucht uit het dorp, en wordt uiteindelijk door Abuela Alma in tranen gevonden bij de rivier waar Abuelo Pedro stierf. Daar vertelt Alma aan Mirabel hoe de familiegeschiedenis in elkaar zit en hoe zij, vastbesloten om de magie te behouden, negeerde hoe haar verwachtingen de familie beïnvloedde. Uiteindelijk neemt zij de verantwoordelijkheid op zich voor wat er allemaal is gebeurd. De familieleden, inclusief Bruno, verzamelen zich om Casita te herbouwen samen met de dorpelingen. Mirabel plaatst een nieuwe deurknop aan de hoofdingang, waarna de gaves van de familie terugkeren en Casita nieuw leven wordt ingeblazen.

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

 • Mirabel Madrigal: de vijftienjarige hoofdpersoon die, in tegenstelling tot de rest van haar familie, geen unieke gave heeft gekregen[3].
 • Abuela Alma Madrigal: het hoofd van de familie, moeder van de drieling Julieta, Pepa, en Bruno.
 • Julieta Madrigal: de moeder van Isabela, Luisa, en Mirabel, getrouwd met Agustín. Haar kracht is dat haar kookkunsten mensen kunnen genezen.
 • Agustín Madrigal: de vader van Isabela, Luisa, en Mirabel, getrouwd met Julieta
 • Isabela Madrigal: de oudste dochter van Julieta en Agustín, door haar gave kan zij planten en bloemen naar wens laten groeien
 • Luisa Madrigal: de middelste dochter van Julieta en Agustín, door haar gave is zij supersterk
 • Pepa Madrigal: de tante van Mirabel, getrouwd met Félix, en moeder van Dolores, Camilo, en Antonio. Haar kracht is dat haar stemming het weer kan bepalen.
 • Félix Madrigal: de oom van Mirabel, vader van Dolores, Camilo, en Antonio, getrouwd met Pepa.
 • Dolores Madrigal: de oudste dochter van Pepa en Félix, door haar gave heeft zij bovenmenselijk gehoor
 • Camilo Madrigal: de oudste zoon van Pepa en Félix, door zijn gave kan hij van gedaante verwisselen
 • Antonio Madrigal: de jongste zoon van Pepa en Félix, door zijn gave kan hij met dieren praten
 • Bruno Madrigal: de oom van Mirabel, door zijn gave kan hij in de toekomst kijken.

Stemverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Personage Engelse stemmen Nederlandse stemmen Vlaamse stemmen
Mirabel Madrigal Stephanie Beatriz Vajèn van den Bosch Kato Haes
Abuela Madrigal María Cecilia Botero

Olga Merediz (zang)[4]

Ruth Jacott Liliane Dorekens
Bruno Madrigal John Leguizamo Ewout Eggink Jan Schepens
Félix Madrigal Mauro Castillo Franky Rampen Dimitri Verhoeven
Luisa Madrigal Jessica Darrow Jeske van de Staak Jozefien Grossen
Julieta Madrigal Angie Cepeda Nurlaila Karim An Lauwereins
Pepa Madrigal Carolina Gaitán Nandi van Beurden Deborah De Ridder
Isabela Madrigal Diane Guerrero Maria Hengst Oonagh Jacobs
Agustín Madrigal Wilmer Valderrama Jelle Amersfoort Bert Cosemans
Camilo Madrigal Rhenzy Feliz Jip Bartels Pieter Casteleyn
Antonio Madrigal Ravi-Cabot Conyers Thomas Koekkoek Remco De Smedt
Dolores Madrigal Adassa Aïcha Gill Charlotte Campion
Mariano Maluma Joey Schalker Tim Saey
Señora Guzmán Rose Portillo Maria Lindes Cathy Petit
Jonge Mirabel Noemi Josefina Flores Lola Amersfoort Juliette Couvreur
Osvaldo Juan Castano Edward Reekers Rudi Giron
Señora Ozma Sarah-Nicole Robles Talita Angwarmasse Cathy Petit
Oude Arturo Hector Elias Juliann Ubbergen Pieter Klinck
Toekan Alan Tudyk Emmanuel Curtil Emmanuel Curtil
Tiple Maestro Jorge E. Ruiz Cano Franky Rampen Dimitri Verhoeven
Dorpskinderen Noemi Josefina Flores
Alyssa Bella Candian
Paisley Herrera
Brooklyn Skylar Rodriguez
Ezra Rudulph
Kane van Deene
Fien van Doesburg
Daysha Ligeon
Thomas Koekkoek
Eva Mertens
Anouk Verhelst[5]
Elias Hooge
Sophia Couvreur

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Prijs Categorie Genomineerde(n) Uitslag
2021 Satellite Award Beste geanimeerde of mixed media film Gewonnen
Beste filmsong "Colombia, Mi Encanto" - Lin-Manuel Miranda Gewonnen
2022 Oscars Beste animatiefilm Gewonnen
Beste originele muziek Germaine Franco Genomineerd
Beste originele nummer "Dos Oruguitas" - Lin-Manuel Miranda Genomineerd
2022 BAFTA Beste animatiefilm Gewonnen
2022 Golden Globes Beste animatiefilm Gewonnen
Beste filmmuziek Germaine Franco Genomineerd
Beste filmsong "Dos Oruguitas" - Lin-Manuel Miranda Genomineerd
2022 Grammy Awards Best Compilation Soundtrack for Visual Media Diverse artiesten Gewonnen
Best Score Soundtrack for Visual Media Germaine Franco Gewonnen
Best Song Written for Visual Media "We Don't Talk About Bruno" - Lin-Manuel Miranda Gewonnen

Soundtrack[bewerken | brontekst bewerken]

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
We don't talk about Bruno' 2022 08-01-2021 tip3 11

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]