Naar inhoud springen

Enchilada

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Enchilada met rijst en bonen
Enchilada

Een enchilada is een traditioneel Mexicaans deeggerecht, dat bestaat uit maïstortilla, die wordt bedekt met een saus van tomaat en rode peper. Een enchilada wordt doorgaans gevuld met een combinatie van vlees, kaas, bonen, aardappelen en groenten, en wordt traditioneel geserveerd met guacamole of salsa-saus.

Een enchilada wordt opgerold gepresenteerd. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een quesadilla (een ander op tortilla gebaseerd Mexicaans gerecht), welke wordt gevouwen.

Het woord enchilada is afkomstig van het voltooid deelwoord van het Spaanse werkwoord enchilar dat 'toevoegen of decoreren met chilipeper' betekent.[1]

Ingrediënten[bewerken | brontekst bewerken]

De basis van een enchilada wordt gevormd door een tortilla. De traditionele enchilada is meestal gevuld met een kruidige tomatensaus, gevuld met gehakt en kaas. Er bestaan tal van internationale variaties op de traditionele enchilada, waaronder Griekse, Italiaanse en visvariaties.

Bereiding[bewerken | brontekst bewerken]

Een enchilada wordt, in tegenstelling tot de gegrilde quesadilla, in de oven bereid.

Of er sprake is van een enchilada, taco, burrito, fajita of quesadilla wordt met name bepaald door de ingrediëntkeuze (maïsmeel of tarwemeel), de bereidingswijze (ovenbereid of gegrild) en de presentatiewijze (gevouwen/dubbelgeslagen, dan wel opgerold).

Wikibooks Kookboek bevat een recept voor Enchilada.
Zie de categorie Enchiladas van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.