Endocrien systeem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Endocrien systeem
Glandulae endocrinae
Gegevens
Systeem Endocrien systeem
Naslagwerken
TA A11.0.00.000
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het endocriene systeem[1] of hormoonstelsel bestaat uit een aantal klieren die hormonen afscheiden in het lichaam. De afscheidingsproducten van deze klieren worden opgenomen door het bloed of weefselvloeistof. Deze hormonen worden voor veel verschillende processen in het lichaam gebruikt, zoals temperatuur, bloeddruk en voortplanting.

Klieren[bewerken]

De klieren zijn in twee groepen te onderscheiden: uitsluitend endocriene klieren en klieren die gecombineerd endo- en exocrien zijn.

Uitsluitend endocriene klieren[bewerken]

Gecombineerde endo- en exocriene klieren[bewerken]

Deze klieren scheiden de hormonen zowel af binnen het lichaam (endocrien) als buiten het lichaam (exocrien)

Verschillende hormonen[bewerken]

Een van de hormonen die door het endocrien systeem wordt aangemaakt is insuline. Dit hormoon wordt door de alvleesklier aangemaakt en zorgt ervoor dat er geen overschot aan glucose in het lichaam komt. Zie ook het artikel diabetes mellitus.

Tegenkoppeling[bewerken]

Het endocriene systeem geeft dus hormonen af aan het bloed. Neem bijvoorbeeld het hormoon adrenaline. Het is in een gevaarlijke situatie belangrijk dat er adrenaline wordt aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat het hart sneller gaat kloppen en men alerter wordt. Iemand kan dus snel vluchten of vechten, dit heet een 'vecht-of-vluchtreactie'. Als er steeds maar meer adrenaline zou worden gemaakt, zou dat niet goed zijn voor je gezondheid. Het is daarom belangrijk dat de productie van het hormoon wordt gestopt. Dit wordt gedaan met een systeem dat 'tegenkoppeling' of 'negatieve terugkoppeling' wordt genoemd. Dit houdt in dat een proces wordt gestopt door een product dat is gemaakt. Als er dus bijvoorbeeld te veel adrenaline is aangemaakt, zal de klier die dit aanmaakt stoppen met het produceren van adrenaline en wordt de concentratie weer minder.

Neuro-endocrien systeem[bewerken]

De klieren die hormonen afgeven uit de hypofyse en hypothalamus, worden gestuurd door het neuro-endocrien systeem.

Zie ook[bewerken]