Energieonderzoek Centrum Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Energieonderzoek Centrum Nederland
Deel van het ECN-terrein in Petten
Geschiedenis
Opgericht 1955
Hoofdkantoor Petten
Aantal werknemers ca. 500
Media
Website http://www.ecn.nl/

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), is het belangrijkste Nederlandse onderzoeksinstituut op het gebied van energie. Met en voor de markt ontwikkelt ECN kennis en technologie die gericht is op een transitie naar een duurzame energiehuishouding. Het hoofdkantoor is gevestigd te Petten. Daarnaast heeft ECN vestigingen in Amsterdam, Eindhoven, Wieringermeer, Brussel en China. ECN heeft ongeveer 500 medewerkers.

Activiteiten[bewerken | bron bewerken]

Het onderzoek en de technologieontwikkeling van ECN richten zich op:

Daarbij staat een totaalpakket van duurzame energieopwekking, schoon gebruik van fossiele brandstoffen en beperking van het totale energieverbruik centraal. Daarnaast voert ECN ook onderzoek uit naar toekomstmogelijkheden en economische achtergronden op energiegebied.

Internationale positie[bewerken | bron bewerken]

ECN neemt deel aan internationale projecten, adviseert overheden en werkt samen met industrie in Nederland, Europa en wereldwijd. Een aantal voorbeelden:

  • EERA: ECN heeft samen met negen andere onderzoeksinstituten in Europa, de European Energy Research Alliance (EERA) opgericht. Inzet is het harmoniseren van onderzoeksprogramma’s door middel van gezamenlijk onderzoek en het optimaal benutten van faciliteiten.
  • ADEM: een initiatief van ECN en de drie samenwerkende Technische Universiteiten (TU Delft, TU Eindhoven en Universiteit Twente). Zij willen een krachtige impuls geven aan het Nederlandse materialenonderzoek met relatie tot energietechnologie.
  • FLOW; Het FLOW programma stelt bedrijven in Nederland in staat een leidende positie in te nemen op de internationale markt voor offshore windparken. Het programma is opgezet door RWE, Eneco, TenneT, Ballast Nedam, Van Oord, IHC Merwede, 2-B Energy, XEMC Darwind, ECN en TU Delft.
  • Solliance: Solliance is een samenwerkingsverband van TNO, TU Eindhoven, Holst Centre, ECN en imec voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van dunne-film zonnecellen (PV) in de ELAT-regio (Eindhoven-Leuven-Aken triangle).

Daarnaast neemt ECN deel aan het Intergovernmental Panel on Climate Change en het Internationaal Energieagentschap.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

De huidige naam kreeg het ECN in 1976. Daarvoor was het in 1955 opgerichte centrum enkel gericht op de vreedzame toepassing van kernenergie en droeg het de naam Reactorcentrum Nederland (RCN). In 1976 werd duidelijk dat voor de energievoorziening van de toekomst niet alleen op kernenergie ingezet moest worden. Er ontstond een roep naar alternatieve vormen van energie. RCN werd aangewezen als instelling die een groot deel van dit onderzoek moest trekken.

Dochteronderneming[bewerken | bron bewerken]

De Nuclear Research and consultancy Group (NRG) is een volledige dochteronderneming van ECN en is de belangrijkste producent van radio-isotopen voor medisch gebruik in Europa. NRG beheert de kernreactoren Petten die eigendom zijn van de Europese Unie.

Directie en raad van toezicht[bewerken | bron bewerken]

De directie van ECN bestaat uit één statutair directeur (directievoorzitter) en twee adjunct-directeuren. De raad van toezicht van ECN bestaat uit zes leden, benoemd door de minister van Economische Zaken.

Overtreding milieuwetten[bewerken | bron bewerken]

In 2007 werd het instituut in hoger beroep veroordeeld tot het betalen van een boete voor het overtreden van milieuwetten. Sinds deze bevindingen voert het instituut naar eigen zeggen een strikt veiligheidsbeleid. De laatste jaren heeft het instituut vooral te lijden gehad onder gerechtelijke uitspraken vanwege niet betaalde pensioenindexering. Hierdoor kwam het instituut eind 2006 door een gedwongen betaling van bijna 19 miljoen euro naar eigen zeggen op de rand van een faillissement. Inmiddels heeft het een overgang gemaakt naar een nieuwe, marktconforme pensioenregeling. Een rechtszaak met betrekking tot deze nieuwe regeling tussen de vereniging van oud-medewerkers en het bedrijf is nog steeds lopende.[1]

ECN.TNO[bewerken | bron bewerken]

De ontvlechting van Stichting ECN in de werkmaatschappijen ECN en NRG en de gelijktijdige opname van ECN in TNO onder de naam ‘ECN.TNO’ is op 1 april 2018 officieel bekrachtigd. Het samenvoegingsproces is in september 2016 in gang gezet met de aankondiging van toenmalig minister Kamp dat TNO en ECN de krachten zouden bundelen in één energieonderzoekscentrum onder de verantwoordelijkheid van TNO. Tegelijkertijd is NRG op 1 april 2018 zelfstandig doorgegaan met zijn activiteiten op het gebied van productie en innovaties van medische isotopen.

Externe link[bewerken | bron bewerken]

Zie de categorie Energieonderzoek Centrum Nederland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.