Energy Resources Holding

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Energy Resources Holding B.V.
Oprichting Opvolger van Essent Business Development B.V
Sleutelfiguren Gerard Uytdewilligen (CEO)
Hoofdkantoor 's-Hertogenbosch
Producten elektriciteit
Portaal  Portaalicoon   Economie

Energy Resources Holding B.V. een Nederlandse elektriciteitsproducent. Zij heeft ongeveer 3% van de Nederlandse energieproductie in handen. Deze energie wordt voornamelijk opgewekt in de kerncentrale Borssele. De hoofdzetel is gevestigd in 's-Hertogenbosch.

Eigendomsstructuur[bewerken | bron bewerken]

Energy Resources is voor 30% eigenaar van de N.V. Elektriciteits Produktiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ). De andere 70% is in handen van energiemaatschappij DELTA. Middels een getrapte constructie zijn de aandelen van ERH volledig in handen van de voormalig aandeelhouders van Essent, te weten de provincies Noord-Brabant, Overijssel, Limburg, Groningen, Drenthe en Flevoland. Ook enkele gemeenten in Friesland en Limburg zijn aandeelhouder. Zij zijn vertegenwoordigd in VEGANN (Vereniging van Gemeentelijke Aandeelhouders Noord Nederland) en de VEGAL (Vereniging van Gemeentelijke Aandeelhouders Limburg).

Na de verkoop van Essent aan RWE is besloten om het aandeel dat Essent had in EPZ niet in de deal te betrekken. Daarop is ERH opgericht.

Kerncentrale[bewerken | bron bewerken]

ERH is opgezet om de verkoop van de Kerncentrale Borssele buiten de deal met RWE te houden. RWE is hiertegen via de rechter in beroep gegaan. ERH is op dit moment het verst met een aanvraag voor een MER-rapportage met betrekking tot de bouw van een nieuwe kerncentrale naast de huidige kernenergiecentrale Borssele.