Engelbert I van der Mark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Engelbert I van der Mark
-1277
Graaf van Mark
Periode 1249-1277
Voorganger Adolf I
Opvolger Everhard I
Vader Adolf I van Mark
Moeder Irmgard van Gelre
Dynastie Huis van der Mark
Mark wapen.svg
Stamwapen Huis van der Mark

Engelbert I van der Mark (- Kasteel Bredevoort, 16 november 1277) was een jongere zoon uit het tweede huwelijk van graaf Adolf I van Mark en Irmgard van Gelre.

Levensbeschrijving[bewerken]

Engelbert was eerst kanunnik in Keulen en volgde in 1249 zijn vader op als graaf van Mark, nadat zijn oudste broer Everhard in 1241 gestorven was. Hij voerde voortdurend strijd met zijn broer Otto en met de aartsbisschop van Keulen. Engelbert vormde een coalitie met Gulik en zette na de slag bij Zülpich in 1266 aartsbisschop Engelbert van Keulen zelfs gevangen. Hij werd rond Allerheiligen 1277 zelf gevangengenomen door de medestander van de aartsbisschop Herman van Loon in Kasteel Bredevoort en stierf daar aan een hartaanval. Everhard I van der Mark nam in 1278 wraak door het kasteel aan te vallen.

Huwelijk en nakomelingschap[bewerken]

Engelbert was tweemaal getrouwd, eerst met Cunigonde van Blieskastel, dochter van graaf Hendrik, waarmee hij de volgende kinderen kreeg:

  • Agnes graaf, gehuwd met graaf Hendrik tot Windeck
  • Sophia, gehuwd met graaf Lodewijk II van Ziegenhain (-1294)
  • Richardis, gehuwd met graaf Otto III van Bentheim (ca. 1240-1285). Hij was een zoon van Otto II, graaf van Bentheim (ca. 1205-1279) en Heilwig von Tecklenburg (1219-1264).
  • Everhard I van der Mark (-1308)
  • Adelheid, gehuwd met graaf Otto van Kleef (-1310)

Uit het tweede huwelijk met Elisabeth van Valkenburg, dochter van heer Dirk II van Valkenburg, werden de volgende kinderen geboren:

  • Mechthildis, gehuwd met graaf Floris van Berthout (-1331)
  • Gerard, heer tot Rodichem, gehuwd met Elisabeth van Dammartin, dochter van graaf Jan.