Engels gras

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Engels gras
Armeria maritima1.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Geavanceerde tweezaadlobbigen
Orde: Caryophyllales
Familie: Plumbaginaceae (Strandkruidfamilie)
Geslacht: Armeria
Soort
Armeria maritima
Willd. (1809)
habitus
habitus
Vruchten
Vruchten
Afbeeldingen Engels gras op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Engels gras (Armeria maritima) is een vaste plant uit de strandkruidfamilie (Plumbaginaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als vrij zeldzaam en sterk afgenomen.

Beschrijving en voorkomen[bewerken]

De plant wordt 5-50 cm hoog. Engels gras bloeit van mei tot de herfst met meestal roze bloemen, er komen incidenteel ook witte of rode bloemen voor. De grootte van de hoofdjes heeft ongeveer een straal van 3 cm en trekt vele insecten. De buitenste schutbladen hebben een groene middenstreep en de binnenste schutbladen zijn meestal vliezig en stomp. De kelkslippen zijn kort genaald. De vrucht is een driekleppige doosvrucht. De steel van de bloeiwijze kan zowel behaard als kaal zijn. De grasachtige bladeren zijn 1-5 mm breed en hebben een middennerf die aan de onderkant uitsteekt.

De plant komt voor op hoge, zandige kwelders, in brakke graslanden en langs zeedijken. Zeer zeldzaam zijn voorkomens op niet zilte droge, zandige gronden zoals aan de Geul. Het gewas wordt gekweekt voor in de siertuin.

Bermplant[bewerken]

Engels gras als bermplant

Doordat het een zouttolerante plant is, groeit hij plaatselijk talrijk langs wegen die in de winter met zout bestrooid worden. Daarnaast kan de plant nog groeien op zink- en loodhoudende grond, zoals in zinkweiden. De plant kan dan tot 0,7 % zink en 0,15 % lood bevatten.[1]

Engelse threepence[bewerken]

Engels gras op de Britse threepence

Van 1937 tot 1952 stond het Engels gras afgebeeld op de Britse threepence. Wellicht was dat bedoeld als een woordspeling: Engels gras heet in het Engels 'thrift' en dat woord betekent ook 'zuinigheid'.

Externe links[bewerken]