Ennis (Ierland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ennis
Inis
Plaats in Ierland Vlag van Ierland
Ennis (Ierland)
Ennis (Ierland)
Situering
Provincie Munster
Graafschap County Clare
Coördinaten 52° 51' NB, 8° 59' WL
Algemeen
Inwoners (2006) -stad: 24.253
Hoogte 3 m
Ierse grid R333780
Overig
Website www.visitennis.ie
Portaal  Portaalicoon   Ierland

Ennis (Iers: Inis[1]) is een Ierse stad in centraal County Clare, aan de rivier Fergus. De plaats telt ongeveer 23.000 inwoners. Het is de hoofdstad van County Clare. Het is een centrum van handel, overheid en (lichte) industrie. Shannon Airport ligt zo'n 24 kilometer ten zuiden van Ennis. De stad is zetel van het rooms-katholieke bisdom Killaloe.

Historie[bewerken]

Op het eiland is al heel vroeg een Franciscaanse abdij ontstaan, welke belangrijk bijgedragen heeft aan de ontwikkeling van Ennis en County Clare. De abdij werd verwoest door troepen van het Engelse Parlement onder aanvoering van Oliver Cromwell, die daarmee hoopte de invloed van de katholieke kerk in Ierland te breken. De ruïnes zijn nu een veel bezochte toeristische attractie. Ook de invloed en bescherming van de O'Brien-familie, de afstammelingen van de legendarische Hoge Koning Brian Boru heeft veel bijgedragen aan de ontwikkeling van Ennis. Hun invloed was er verantwoordelijk voor dat bij de vorming van de counties Ennis gekozen werd als hoofdplaats van county Clare en belangrijke rechten verwierf zoals marktrechten en vrij burgerschap.

Ennis heeft ook een belangrijke rol gespeeld in het politieke leven van Ierland. Beroemd daarbij zijn de verkiezing in 1828 van de katholiek Daniel O'Connell tot lid van het Engelse Parlement. Bij deze verkiezing werd de kandidaat van de aristocratie weggevaagd door een goed georganiseerde stemactie van de kleine boeren. De verkiezing leidde uiteindelijk tot een groot aantal hervormingen ten bate van de katholieke bevolking. De verkiezing van Eamon de Valera, één van de leiders van de Paasopstand in Dublin in 1916, in de tussentijdse-verkiezingen in Oost-Clare betekende een gevoelige nederlaag voor de Engelse regering en bleek uiteindelijk bepalend voor het politieke leven in Ierland voor de komende tientallen jaren. Van grote invloed was ook het bezoek van Charles Stewart Parnell in 1880 aan Ennis. Bij een speech aan de lokale Land League gaf hij hoog op over het succes van de niet-strafbare actievorm van totale isolatie van landeigenaren, hun rentmeesters en personeel. Enige tijd eerder was deze methode toegepast tegen Charles Cunningham Boycott, rentmeester van de Earl of Erne in County Mayo, en een dermate succes gebleken dat de actievorm bekend werd als boycot.

Naamgeving[bewerken]

De stad ontleent zijn naam aan "Inis", wat zoveel betekent als "eiland". De rivier Fergus splitste zich namelijk in een tweetal takken, waardoor een eiland ontstond. Het oorspronkelijke eiland is inmiddels verdwenen. Onduidelijk is of dit door een natuurlijk proces of door menselijk ingrijpen is geschied.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • Quin Abbey, een ruïne van een franciscaner abdij uit de veertiende eeuw, tien kilometer ten oosten van Ennis.

Referentie[bewerken]