Ens (Noordoostpolder)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ens
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Ens Wapen van Ens
Ens (Noordoostpolder)
Ens (Noordoostpolder)
Situering
Provincie Vlag Flevoland Flevoland
Gemeente Vlag Noordoostpolder Noordoostpolder
Coördinaten 52° 38′ NB, 5° 50′ OL
Algemeen
Inwoners (01-04-2014) 2990
Overig
Woonplaatscode 1276
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Ens is een plaats in het zuidoosten van de gemeente Noordoostpolder aan de N50. Het dorp telt 2990 inwoners.

Dorp[bewerken]

In 1946 is Ens opgebouwd. Het dorp is vernoemd naar Ens, het zuidelijke deel van Schokland.

Ens heeft meerdere basisscholen en kerken. Winkels treft men aan de Baan in het centrum van het dorp. Ten zuidwesten van Ens ligt het Kamperzand, zandige gronden die gebruikt worden voor de bloembollenteelt. Ten zuidoosten van de kern zijn meerdere glastuinbouwers gevestigd. Plaatselijke voetbalclub is SV Ens.

Ens ligt langs de N50, de weg tussen Emmeloord en Zwolle. In 2012 is de verkeerssituatie bij het dorp drastisch veranderd. De N50 is verlegd op geruime afstand van de kern en verbreed naar 2 x 2 banen. Voor de verkeersafwikkeling is er een klaverblad aangelegd. De bushaltes van lijn 141 aan de Baan zijn verplaatst naar een plek net buiten de dorpskern. De Ramspolbrug over het Ramsdiep tussen de Noordoostpolder en Overijssel is vervangen door een nieuw, verhoogd exemplaar. Zo hoeft de brug minder vaak open voor de scheepvaart. In het Ramsdiep ligt de grootste balgstuw van Europa.

Opsplitsing Schokland[bewerken]

Sinds de drooglegging van de Noordoostpolder viel het voormalige eiland Schokland onder Ens. Op 1 november 2008 heeft het dicht bij Ens liggende reepje verhoogde land vanwege de werelderfgoederkenning een eigen dorpsstatus gekregen. De gemeenteraad van de Noordoostpolder wilde meer erkenning voor de eigenheid van het voormalige eiland en haar geschiedenis. Het kerkklokje uit het waterstaatskerkje dat sinds 1942 in Ens bewaard werd keerde in 2009 op verzoek van de Schokkervereniging terug naar de kerk op Schokland.

Trivia[bewerken]

  • Evert van Benthem is opgegroeid in Ens. De plaatselijke sporthal is vernoemd naar de voormalige schaatser: "Evert van Benthemhal".

Bekende Ensenaren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Beluister

(info)