Enterprise (Slagharen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Enterprise
Enterprise
Algemene informatie
Locatie Vlag van Nederland Attractiepark Slagharen
Soort attractie Enterprise
Bouwer(s) Anton Schwarzkopf
Opdrachtgever Attractiepark Slagharen
Status Geopend
Bouw 1977
Opening 1977
Eigenschappen
Ritduur 01:55
Aantal voertuigen 21 gondels
Capaciteit 42 personen per rit
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Enterprise is een enterprise in Attractiepark Slagharen.

Algemene informatie[bewerken | brontekst bewerken]

De Enterprise is een attractietype waarbij men geen veiligheidsbeugels heeft, omdat men letterlijk door hoge G-krachten in zijn stoel gedrukt wordt. Het is een grote schijf waar aan de zijkant gondels hangen voor 1 à 2 personen. Aan het begin van de rit gaat de schijf zo hard draaien dat de gondels op 90° hangen. Vervolgens wordt de schijf door een arm opgetild tot de schijf op circa 90° staat, waardoor het lijkt alsof de passagiers in een draaiende autoband zitten, vanwege de hoge snelheid wordt men in de stoel gedrukt, waardoor er geen veiligheidbeugels nodig zijn.

Enterprise in 2008

Technische informatie[bewerken | brontekst bewerken]

De Enterprise bevindt zich in het begin van het park, naast de ingang. In het jaar 1977 is deze attractie gebouwd. De minimale lengte die iemand moet hebben om de Enterprise te mogen betreden is 140 cm. Er is plaats voor 42 personen en de rit duurt bijna 2 minuten.

Net niet verwijderd[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het jubileumjaar 2013, de vijftigste verjaardag van het park, wilde toenmalig directrice Angelique Klar vijf nieuwe attracties plaatsen. Hiervoor moesten veel klassiekers wijken, waaronder bijvoorbeeld het vliegend tapijt Dream Catcher (beter bekend als Zwunka) en de Calypso Rodeo Rider. Ook de Enterprise stond op de slooplijst, wat veel kritiek opleverde. Uiteindelijk werd door Parques Reunidos, sinds 2012 eigenaar van het park, een kleiner budget vrijgegeven dan Klar had gehoopt waardoor 'slechts' vier nieuwe attracties werden gebouwd, en de Enterprise werd behouden.

Zie de categorie Enterprise (Slagharen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.