Environmental Protection Agency

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Environmental Protection Agency
Environmental Protection Agency
Het hoofdkwartier van de EPA
Type Agentschap
Opgericht 2 december 1970
Jurisdictie Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Hoofdkantoor Flag of the District of Columbia.svg Washington D.C.
Aantal werknemers 15,376 (2016)
Jaarlijks budget US$ 8.14 mld. (2016)
Directeur Andrew R. Wheeler (waarnemend)
Website epa.gov

Het Environmental Protection Agency (afgekort tot EPA of soms USEPA) is het onafhankelijke federale agentschap van de Verenigde Staten dat belast is met de bescherming van de volksgezondheid en de bescherming van het milieu.

Het agentschap werd op 2 december 1970 ingesteld. EPA is geen dienst die onder het kabinet valt, maar de voorzitter (in het Amerikaans Administrator) heeft wel de positie van kabinetslid. De huidige voorzitter is Andrew R. Wheeler.

Taken, bevoegdheden, werkgelegenheid en oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

Werkgelegenheid[bewerken | brontekst bewerken]

EPA telt 18.000 medewerkers, verdeeld over het hoofdkantoor, 10 regionale bureaus en 27 laboratoria verspreid over het land. De medewerkers van het Milieubureau zijn vaak hoog opgeleid, meer dan de helft van de medewerkers zijn ingenieurs, wetenschappers en specialisten op het gebied van milieubescherming. De rest zijn o.a. mensen met grote wetskennis, kennis van het openbaar bestuur, voorlichters en computerspecialisten.

De voorzitter van het bureau wordt benoemd door de Amerikaanse president.

Taken en bevoegdheden[bewerken | brontekst bewerken]

Een belangrijke taak van het Milieuagentschap is het verschaffen van informatie aan het kabinet over het milieu. Hiertoe werkt het agentschap nauw samen met andere overheidsinstanties (zowel federaal als lagere overheden zoals deelstaten, lokale overheden en Indianenstammen). EPA is verantwoordelijk voor onderzoek en het opstellen van nationale standaarden op het gebied van milieu. Het is een taak van het agentschap om te zorgen dat andere overheden zich aan de regels houden die het EPA opstelt.

Het milieuagentschap heeft de taken met betrekking tot vergunningverlening en eerstelijns handhaving gedelegeerd aan de lagere (dus niet federale) overheden (deelstaten, gemeenten en Indianenstammen).

Wanneer nationale standaarden niet worden nageleefd kan EPA sancties en andere maatregelen nemen om te zorgen dat de overige overheden zich wel hieraan houden.

Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

In juli 1970 werd de wet getekend door president Richard M. Nixon die de oprichting van het Federaal Milieuagentschap mogelijk maakte.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]