Eocarcharia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eocarcharia
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Restauratie van de schedel van Eocarcharia; rechts het os postorbitale
Restauratie van de schedel van Eocarcharia; rechts het os postorbitale
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Superorde: Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde: Saurischia
Onderorde: Theropoda
Infraorde: Carnosauria
Superfamilie: Allosauroidea
Familie: Carcharodontosauridae
Geslacht
Eocarcharia
Sereno & Brusatte, 2008
Typesoort
Eocarcharia dinops
Afbeeldingen Eocarcharia op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Eocarcharia is een geslacht van theropode dinosauriërs behorend tot de groep van de Carcharodontosauridae dat tijdens het Vroege Krijt leefde in het gebied van het huidige Niger.

De typesoort Eocarcharia dinops is in 2007 beschreven door Paul Sereno. De geslachtsnaam betekent "haai van de dageraad", een verwijzing naar de basale positie van de soort binnen de Carcharodontosauridae, waarvan de naam van de naamgever Carcharodontosaurus "haaietandsauriër" betekent. De soortaanduiding betekent "schrikwekkend gelaat" ofwel "met felle ogen", een verwijzing naar de zware richel boven de oogkas.

Het fossiel, holotype MNN GAD2, bestaat uit een os postorbitale. Allerlei andere schedelfragmenten, vermoedelijk behorend tot verschillende individuen, zijn ook aan de soort toegeschreven. De vondst werd gedaan in het Aptien - Albien (112 miljoen jaar geleden) van de Elrhaz Formatie bij het plaatsje Gadoufaoua aan de rand van de Ténéréwoestijn, waar ook Suchomimus en Kryptops gevonden zijn.

De grootte van Eocarcharia, een roofsauriër, is wat onzeker gezien het ontbreken van materiaal anders dan van de schedel maar wordt door Sereno geschat op zes à acht meter. Sereno plaatst na een kladistische analyse Eocarcharia basaal in de Carcharodontosauridae, als nauw verwant aan Acrocanthosaurus.