Eos (tijdschrift)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eos
Genre Populairwetenschappelijk
Frequentie Maandelijks
Eerste editie 1983
Land(en) Vlag van België België
Vlag van Nederland Nederland
Regio(s) Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Vlag Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel
Taal Nederlands
Uitgeverij(en) Cascade (?-2018)
De Persgroep (2018-heden)
Andere versie(s) i.s.m. Scientific American
Psyche&Brein
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

Eos is een Nederlandstalig populairwetenschappelijk maandblad. Zowel natuurwetenschappen als menswetenschappen en geneeskunde komen aan bod. Daarnaast is er een uitgebreide rubriek technologie, met onder andere de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ICT. Het blad verschijnt zowel in België als Nederland.

Geschiedenis[bewerken]

Het eerste nummer van Eos verscheen in oktober 1983. België en Nederland waren toen in de ban van de technologie, die als een wondermiddel voor alle maatschappelijke problemen werd beschouwd. De redactie was toen gemengd Nederlands-Vlaams, met onder meer Chriet Titulaer. De Vlaamse overheid lanceerde een nieuwe, grote beurs in Gent, Flanders Technology, waar bedrijven, onderzoeksinstituten en universiteiten hun producten en onderzoeksvoorstellen exposeerden. De toenmalige uitgever van dagblad Het Volk, eveneens in Gent, wilde daar met een nieuw technologieblad op inspelen. Tegenwoordig wordt Eos uitgegeven door N.V. Cascade, een werkmaatschappij van Audax.

Eos werkt sinds 2002 samen met het Amerikaanse wetenschapsblad Scientific American, wat resulteerde in een Nederlandstalige uitgave met dezelfde naam en een reeks 'Specials' over hersenwetenschappen ('Psyche en Brein') en voeding. Die speciale uitgave is sinds oktober 2007 een apart blad geworden: Psyche&Brein.

Er bestond van 2006 tot 2012 ook een tweemaandelijkse Franstalige editie van Eos. Van september 2011 tot december 2014 verscheen het digitale magazine Eos Weekblad op tablet. Sindsdien verschijnen geregeld digitale dossiers.

Tot 26 september 2008 organiseerde Eos de verkiezing van de grootste Belgische wetenschapper. Op 22 oktober werden de resultaten bekendgemaakt. Paul Janssen werd met de meeste stemmen verkozen, Marc Van Montagu werd tweede, Georges Lemaître derde. Sinds 2013 organiseert Eos de verkiezing van de meest beloftevolle jonge wetenschapper in Vlaanderen: de Eos Pipet. Onder de genomineerden van de Eos Pipet behoorden reeds geneticus Maarten Larmuseau.[1]

In 2015 lanceerde Eos, samen met de Jonge Academie, een platform voor citizen science: Iedereen Wetenschapper. In juni van dat jaar werd het tijdschrift overgenomen door Medialaan - De Persgroep Publishing.[2]

Scilogs[bewerken]

Scilogs is een Nederlandstalig blogportaal voor wetenschap, aangedreven door Eos. Wetenschappers en wetenschapsjournalisten bloggen er over hun vakgebied of hun wetenschappelijke interesses. Van Scilogs is er ook een Duitse, Spaanse en Engelstalige versie.

Redactie[bewerken]

Tijdspanne Hoofdredacteur
1983 - ? Jef Anthierens
1990 - 2006 Filip van Brabander
? - heden Raf Scheers