Eosinopteryx

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eosinopteryx
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Superorde: Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde: Saurischia
Familie: Troodontidae
Geslacht
Eosinopteryx
Godefroit et al., 2013
Typesoort
Eosinopteryx brevipenna
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Dinosauriërs

Eosinopteryx is een geslacht van theropode dinosauriërs, behorend tot de groep van de Maniraptora, dat tijdens het late Jura leefde in het gebied van het huidige China. De enige benoemde soort is Eosinopteryx brevipenna.

De soort is in 2012 benoemd en beschreven door Pascal Godefroit, Helena Demuynck, Gareth Dyke, Hu Dongyu, François Escuillié en Philippe Claeys. De geslachtsnaam is afgeleid van het Oudgriekse ἠώς, èoos, "dageraad" en πτέρυξ, pteryx, "vleugel" en het Latijnse Sinae, "Chinezen", een verwijzing naar de hoge ouderdom, het bezit van vleugels en de herkomst uit China. De soortaanduiding is een combinatie van het Latijnse brevis, "kort", en penna, "slagpen", een verwijzing naar de relatief korte slagpennen op de achterpoten.

Het holotype, YFGP-T5197, is in de provincie Liaoning gevonden in een laag van de Tiaojishanformatie die dateert uit het Oxfordien, ongeveer 160 miljoen jaar oud. Het bestaat uit een vrijwel volledig en in verband liggend skelet, samengedrukt op een plaat. De belangrijkste verbreking van het verband is dat de schedel heeft losgelaten van de nek. Uitgebreide resten van het verenkleed zijn bewaard gebleven. Ook de hoornschachten van de klauwen zijn bewaard. Het gaat gezien de mate van verbening om een jongvolwassen individu.

Eosinopteryx is een erg klein dier, met een lengte van minder dan een halve meter. Het skelet heeft een bewaarde lengte van 300,9 millimeter. De staart maakt met 131,5 millimeter minder dan de helft van de lichaamslengte uit en is daarmee relatief kort. De schedel heeft een juveniele vorm met grote oogkassen en een korte snuit. Het grootste deel van het lichaam lijkt bedekt te zijn door korte haarachtige filamenten. Er is geen staartwaaier. Op de kuiten en handen zijn echter veren aanwezig; die van de voorpoten zijn daarbij duidelijk langer dan die van de achterpoten. De voetklauwen zijn kort en vrij recht. De korte veren en korte klauwen, die duidelijk afwijken van de lange slagpennen en gekromde voetklauwen bij verwanten, werden door de beschrijvers gezien als een aanpassing aan een rennende en bodembewonende levenswijze.

Eosinopteryx is door de beschrijvers na een exacte cladistische analyse binnen de ruimere Paraves in de Troodontidae geplaatst, in een basale positie, als zustersoort van de in dezelfde formatie gevonden Anchiornis. Hun aftakking zou zich boven Xiaotingia in de stamboom bevinden, maar onder Jinfengopteryx.

Literatuur

  • Godefroit, P., Demuynck, H.; Dyke, G.; Hu, D.; Escuillié, F.O.; Claeys, P. (2013). Reduced plumage and flight ability of a new Jurassic paravian theropod from China. Nature Communications 4 (1394) . DOI:10.1038/ncomms2389.