Epanalepsis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Epanalepsis is een stijlfiguur die vooral door de Griekse geschiedschrijver Herodotos werd gebruikt. De stijlfiguur bestaat eruit dat een bepaald werkwoord in een tekst een aantal regels verder wordt herhaald; meestal is het werkwoord de ene keer persoonsvorm van de hoofdzin, de tweede keer van de bijzin. Vandaar verandert telkens de vorm.

Epanalepsis kan ook verwijzen naar de stijlfiguur waarbij het eerste woord (of de eerste woorden) van de zin of vers op het einde ervan wordt herhaald. (Zie ook geminatio).

Voorbeeld[bewerken]

Herodotos, Historiën
Οὑτος δη ὠν ὁ Κανδαυλης ἠρασθη της ἑωυτου γυναικος, ἐρασθεις δε ἐνομιζε οἱ εἰναι γυναικα πολλον πασεων καλλιστην. Ὡστε δε ταυτα ἐνομιζων, ...
vertaling
Dus die Kandaules werd verliefd op zijn eigen vrouw, en verliefd geworden meende hij dat zijn vrouw de mooiste was van alle vrouwen. Omdat hij dat meende, ... De eerste vorm is indicatief, de tweede is een participium.

Gebruik[bewerken]

Door gebruik te maken van epanalepsis brengt de auteur structuur in zijn verhaal. Hij kan dit ook gebruiken om terug te verwijzen naar een voorgaand feit om het belang van de rol van dat feit in het verhaal te benadrukken. Soms kan het ook impliceren dat er een climax zal volgen in het verhaal.