Epaulet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Luitenant-generaal List
Militairen van het Franse Vreemdelingenlegioen met epauletten

Een epaulet (uit het Frans: épaulette, wat schoudertje betekent) is een versiering die op de beide schouders van een jas of overhemd wordt gedragen.

Hiertoe moet de schouder van de jas of het overhemd van een speciale korte band voorzien zijn, die in de mouwinzet is vastgenaaid en bij de hals met een knoop wordt vastgemaakt. De epaulet moet dan om deze band geschoven worden, waarna de band met de knoop wordt vastgemaakt.

De functie van een epaulet is oorspronkelijk het afweren van sabelhouwen op de daarvoor zo kwetsbare schouder. Een bijkomend effect van de epauletten is dat de drager breder lijkt. De brede schouders geven hem een mannelijker voorkomen.

Epauletten zijn gebruikelijk bij veel uniformen; ze tonen van welke rang of dienst de drager van de epaulet is. Het is dus een herkenningsteken. In Nederland zijn de epauletten in de jaren 1970 sterk vereenvoudigd.[bron?]

Ook op de brandwerende pakken die door formule 1-coureurs (alsmede andere autocoureurs) gedragen worden, zitten epauletten. Deze zitten stevig vastgenaaid en dienen om een eventueel bewusteloze coureur makkelijk uit zijn auto te kunnen slepen; bijvoorbeeld als een brand dreigt of al bestaat na een ongeval.

Een epaulet wordt ook wel schuifpassant genoemd. Dit omdat de epaulet (plat buisvormig) over een lus van het overhemd of jas wordt geschoven.

Belgische postzegels[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste Belgische postzegels, uit 1849, noemt men de Epauletten, genoemd naar de epauletten van koning Leopold I van België, die op de postzegel staat afgebeeld.

Zie de categorie Epaulettes van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.