Epaulet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Luitenant-generaal List
Militairen van het Franse Vreemdelingenlegioen met epauletten

Een epaulet (uit het Frans: épaulette = schoudertje) is een versiering die op de beide schouders van een jas of overhemd wordt gedragen.

Hiertoe moet de schouder van de jas of het overhemd van een speciale korte band voorzien zijn, die aan in de mouwinzet is vastgenaaid, en bij de hals met een knoop wordt vastgemaakt. Het epaulet moet dan om deze band geschoven worden, waarna de band met de knoop wordt vastgemaakt.

De functie van een epaulet is het afweren van sabelhouwen op de daarvoor zo kwetsbare schouder. Een bijkomend effect van de epauletten is dat de drager breder lijkt. De brede schouders geven hem een mannelijker voorkomen.

Epauletten zijn gebruikelijk bij uniformen; ze tonen van welke rang of dienst de drager van het epaulet is. Het is dus een herkenningsteken. Epauletten worden gedragen bij geünifomeerde overheidsdiensten, zoals leger, politie, douane, brandweer e.d. Verder komen ze ook voor op uniformen van het Rode Kruis.

In Nederland zijn de epauletten in de jaren 70 sterk vereenvoudigd.

Ook op de brandwerende pakken die door Formule-1-coureurs (alsmede andere autocoureurs) gedragen worden zitten epauletten. Deze zitten stevig vastgenaaid en dienen om een eventueel bewusteloze coureur makkelijk uit zijn auto te kunnen slepen; bijvoorbeeld als een brand dreigt of al bestaat na een ongeval.