Epidemiologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De cholerakaart van Dr. John Snow

De epidemiologie is de wetenschappelijke studie van het vóórkomen en de verspreiding van ziekten onder de bevolking. De epidemiologie houdt zich dus niet bezig met de diagnose en behandeling, maar probeert uit te zoeken wie er door een ziekte getroffen worden en welke factoren dat in de hand werken of juist niet (leeftijd, geslacht, besmettingsbronnen, voeding, etc.). Statistische analyses van vaak grote databestanden zijn daarbij een belangrijk hulpmiddel.

Epidemiologie betekent letterlijk "datgene wat er over het volk ligt". Het heeft de specifieke betekenis gekregen van "datgene wat er AAN ZIEKTE onder het volk is". Voor (landbouwhuis)dieren wordt ook wel de term veterinaire epidemiologie gebruikt, hoewel hier beter gesproken kan worden van "epizoötiologie".

Geschiedenis van de epidemiologie[bewerken]

De Britse Dr. John Snow ontdekte de oorzaak van een cholera-epidemie in de Broad Street van het Londense Soho in 1854. Door het ondervragen van cholerapatiënten en het in kaart brengen van de ziektegevallen concludeerde hij dat het water uit de lokale pomp de infectiehaard van de ziekte moest zijn. Hij maakte een eind aan de epidemie door het hengsel van de pomp te verwijderen. Dr. Snow ontdekte dus niet de verwekker van de cholera, een bacterie die pas later werd ontdekt, maar legde de grondslag van de nieuwe epidemiologische wetenschap, die de verspreiding van ziekten onder een bevolking bestudeert. Het was een belangrijke gebeurtenis in de ontwikkeling van de bevordering van de volksgezondheid.

Eén van de belangrijkste ontdekkingen van de epidemiologie is het verband tussen roken en longkanker door de Engelsman Sir Richard Doll.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]