Epirus (periferie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Epirus
Ήπειρος
Periferie van Griekenland Vlag van Griekenland
Kaart van Epirus
Algemeen
Oppervlakte 9.203 km²
Inwoners 336.650 (2011[1]) (38 inw./km²)
Hoofdstad Ioannina
Nomos Thesprotia
Ioannina
Preveza
Arta
Portaal  Portaalicoon   Griekenland

Epirus (Grieks: Ήπειρος, Ipiros) is een van de dertien periferieën (regio's) van Griekenland. Het beslaat het noordwestelijke deel van het Griekse vasteland en is het bergachtigste gebied van Griekenland. In 2001 telde de regio 353.820 inwoners.

Het historische Epirus omvat een groter gebied, dat zich tot een heel eind voorbij de Albanese grens uitstrekt. Het Albanese gedeelte wordt door Grieken wel als Noord-Epirus aangeduid.

Geografie[bewerken]

Landschap in het Nationaal Park Vikos-Aoos.

In het westen grenst Epirus aan de Ionische Zee, in het noorden aan Albanië, in het oosten aan de regio's Thessalië en West-Macedonië en in het zuiden aan de regio West-Griekenland.

Het Pindosgebergte, de "ruggengraat van Griekenland", vormt de grens met Thessalië. De belangrijkste rivieren van Epirus, de Acheloos en de Arachthos, ontspringen in dit gebergte, evenals de Aoos, die via Albanië naar de Adriatische Zee loopt. Alle andere rivieren van Epirus wateren af op de Ionische Zee.

Beschermde natuurgebieden[bewerken]

In het Pindosmassief bevinden zich twee nationale parken. Het Nationaal Park Vikos-Aoos is sinds 1973 beschermd natuurgebied. Het hart is 3412 hectare, het omliggende gebied 12.225 hectare. De hoogste top is de Tymfi, bijna 2500 meter hoog. Het gebied wordt in tweeën gedeeld door de dalen van de Vikos en de Aoos. De Vikoskloof is 1000 meter diep en wordt in het Guinness Book of Records als diepste dal ter wereld beschouwd.[2] Het Nationaal Park Pindos is sinds 1966 beschermd natuurgebied. Het hart is 3393 hectare, en het omliggende gebied 3534 hectare. Het bevindt zich in het noordoosten van Epirus. Er leven onder andere 50 zeldzame bruine beren.

Bestuurlijke indeling[bewerken]

Epirus en zijn gemeenten. De gele gemeenten behoren tot Thesprotia, de roze tot Ioannina, de paarse tot Preveza en de groene tot Arta

Epirus[3] bestaat uit vier regionale eenheden (perifereiaki enotita): Thesprotia (Θεσπρωτία), Ioannina (Ιωάννινα), Preveza (Πρέβεζα) en Arta (Άρτα). Deze hadden voor 2011 de status van departementen (nomi), maar hebben thans geen eigen bestuur meer.

In Epirus liggen achttien van de 325 Griekse gemeenten.

Economie[bewerken]

Volgens opgaven van Eurostat was Epirus voor de uitbreiding van de Europese Unie in 2004 de armste regio van Europa. Het Bruto Nationaal Product per persoon was slechts 42% van het EU-gemiddelde.

In Epirus vergrijzen de bergdorpen, omdat jongeren naar de vlakke kustzone trekken. Steeds minder jongeren willen het harde beroep van veehouder uitoefenen.

Gedurende laatste jaren wordt het ecotoerisme gestimuleerd in de hoop meer toekomstperspectief te bieden voor diegenen die nog niet naar de stad getrokken zijn.