Erasmus Quellinus II

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Erasmus Quellinus II
Erasmus Quellinus II
Persoonsgegevens
Bijnaam Erasmus de Jonge
Geboren Antwerpen, 19 november 1607
Overleden Antwerpen, 7 november 1678
Beroep(en) Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Barok
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Erasmus Quellinus II (Antwerpen, 19 november 1607 - aldaar, 7 november 1678), ook genoemd Erasmus de Jonge, was een bekende Brabantse kunstschilder en kopergraveur uit de Antwerpse kunstenaarsfamilie Quellinus. Hij was de zoon van de beeldhouwer Erasmus Quellinus I. Hij werkte vaak samen met Daniël Seghers. Een van hun gezamenlijke werken hangt in de Pinacoteca Nazionale te Bologna.

Erasmus werd geboren in een familie van kunstenaars, hoofdzakelijk beeldhouwers, maar koos als beroep voor het schilderen. Hij had het geluk om een van Peter Paul Rubens' vele leerlingen te worden en vervolgens een van zijn naaste medewerkers. Na zijn opleiding bij Rubens in de jaren 1633 - 1634 werd Erasmus Quellinus II meesterschilder in het Antwerpse Sint-Lucasgilde. Hij was zeer erudiet wat zich manifesteerde in zijn verzorgde stijl en zijn veelzijdige activiteiten. Zijn grondige kennis van de mythologie en filosofie kwam tot uiting in vele van zijn werken. Zijn gevarieerde productie droeg veel bij aan de artistieke uitstraling van Antwerpen.

Zijn werken wijzen op populaire thema's van die tijd, vooral de Contrareformatie en mythologische scènes. Hij werkte vaak samen met andere Vlaamse schilders die ook door Rubens werden opgeleid, in hoofdzaak in schilderijen met bloemenslingers, waarbij Quellinus zorgde voor de invulling van figuren in een grisaillestijl. Zijn belangrijkste werk was Achilles tussen de dochters van Lycomedes uit 1643. De invloed van Rubens weerspiegelde zich in de barokstijl, maar stilaan kwam er een zekere matiging in de voorstelling van het onderwerp, het gebruik van architecturale elementen en het gebruik van kleuren. In eenzelfde schilderij kan men de overgang zien van barokstijl naar het classicisme.

Na de dood van Rubens werd hij stadsschilder van Antwerpen. Een van zijn bekendste leerlingen was de schilder Antoon Schoonjans.

Quellinus maakte ook ontwerpen voor beeldhouwkunst. Een barokke Sint-Maartensgroep van zijn hand is in 2019 teruggeplaatst in de Sint-Martinuskerk van Aalst.

Erasmus Quellinus II kreeg in 2014 een overzichtstentoonstelling in het Musée départemental de Flandre in Kassel.

Zie de categorie Erasmus Quellinus (II) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.