Erasmusprijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Erasmusprijs
Uitgereikt door Stichting Praemium Erasmianum
Land Nederland
Locatie Den Haag
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De Erasmusprijs is een prijs die jaarlijks wordt toegekend aan een persoon of instelling die een voor Europa buitengewoon belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk terrein. De prijs is vernoemd naar Desiderius Erasmus een Nederlandse priester, augustijner kanunnik, theoloog, filosoof, schrijver en humanist die leefde van +/- 1466 tot 1536.

De prijs wordt sinds 1958 jaarlijks door de Stichting Praemium Erasmianum uitgereikt in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam. Deze stichting werd op 23 juni 1958 opgericht door prins Bernhard. Sinds het overlijden van prins Bernhard is koning Willem-Alexander regent van de stichting.

De hoogte van de prijs bedraagt sinds 2012 € 150.000. Daarnaast wordt er sinds 1975 een publicatie over het werk van de prijswinnaar uitgebracht.

Voor het jaar 2015 is de prijs toegekend aan de internationale Wikipediagemeenschap. De prijs zal in het najaar worden uitgereikt in het paleis op de Dam door koning Willem Alexander aan drie personen die bijzondere initiatieven binnen Wikipedia vertegenwoordigen.[1]

Prijswinnaars[bewerken]

Charlie Chaplin, winnaar in 1965
Jean Piaget (winnaar 1972), bij de uitreiking naast koningin Juliana
Ninette de Valois, winnares in 1974
Peter Schumann (Bread and Puppet Theater), gedeelde winnaar in 1978
Bernard Haitink, winnaar in 1991
Jacques Delors, winnaar 1997
José Antonio Abreu, winnaar in 2010

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. Uitreiking Erasmusprijs 2015 aan Wikipedia Community