Erasmusprijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Erasmusprijs
Logo Erasmusprijs.jpg
Uitgereikt door Stichting Praemium Erasmianum
Land Nederland
Locatie Den Haag
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Wetenschap & Technologie

De Erasmusprijs is een prijs die jaarlijks wordt toegekend aan een persoon of instelling die een voor Europa buitengewoon belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaalwetenschappelijk terrein.

Geschiedenis[bewerken]

De prijs is vernoemd naar Desiderius Erasmus, een Nederlandse priester, augustijner kanunnik, theoloog, filosoof, schrijver en humanist die leefde van circa 1466 tot 1536.

De prijs wordt sinds 1958 jaarlijks door de Stichting Praemium Erasmianum uitgereikt in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam. Deze stichting werd op 23 juni 1958 opgericht door prins Bernhard. Sinds het overlijden van prins Bernhard is koning Willem-Alexander regent van de stichting.

De hoogte van de prijs bedraagt sinds 2012 150.000 euro. Daarnaast wordt er sinds 1975 een publicatie over het werk van de prijswinnaar uitgebracht.

Versierselen[bewerken]

De uitgereikte prijs in 2015 met de tekst Honos praemium virtutis, in handen van 3 vertegenwoordigers van de Wikipediagemeenschap

De versierselen van de prijs dragen de tekst Honos praemium virtutis (Eer is de beloning voor de deugd), met daarbij een Latijns citaat uit een brief van Erasmus aan Jean de Carondolet, geschreven in Bazel op 5 januari 1523. De Nederlandse vertaling van dit citaat luidt: De talenten van begaafde mensen zijn verschillend, en ieder tijdperk heeft zijn eigen karakter. Laat ieder tonen waartoe hij in staat is en laat niemand jaloers zijn op een ander die op zijn manier en naar de mate van zijn krachten probeert iets bij te dragen tot het onderricht van allen.[1]

Prijswinnaars[bewerken]

Charlie Chaplin, winnaar in 1965
Jean Piaget (winnaar 1972), bij de uitreiking naast koningin Juliana
Peter Schumann (Bread and Puppet Theater), gedeelde winnaar in 1978
Bernard Haitink, winnaar in 1991
Jacques Delors, winnaar 1997
José Antonio Abreu, winnaar in 2010
Wikipediagemeenschap, winnaar in 2015

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]