Ere-Orde van de Gele Ster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Ere-orde van de Gele Ster en ere-medaille van de Gele Ster in goud en zilver
De Ere-orde van de Gele Ster voor de Drager Grootlint

De Ere-Orde van de Gele Ster is een Surinaamse orde van verdienste. Deze ridderorde werd ten tijde van de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 ingesteld om de Orde van de Nederlandse Leeuw en de Orde van Oranje-Nassau te vervangen. De orde wordt voor verdiensten voor de staat en het volk toegekend en wordt ook aan vreemdelingen verleend. De Surinaamse president in de Grootmeester van de orde.

De graden[bewerken]

Het kleinood van de orde is een geëmailleerd gouden wapen van Suriname, met dragers en lint.

De keten van de orde is van een heel bijzonder model; gouden schakels in de vorm van "Sen" en gouden sterren zijn met een dunne ketting met elkaar verbonden. De keten rust op een halfrond geplooid lint van de orde dat uitloopt in twee strikken. De strikken worden op de schouders gedragen.

Het lint van de orde is rood met een wit-groene bies.

De Surinaamse president Desi Bouterse eerde na zijn beëdiging als president van Suriname de negen nog levende samenzweerders die op 25 februari 1980 met hem een staatsgreep pleegden met het Grootlint in de Ere-Orde van de Gele Ster. Alle negen worden, net als Bouterse, verdacht van betrokkenheid bij de Decembermoorden in 1982[1].

In januari 2014 liet de Surinaamse president Desi Bouterse weten ongelukkig te zijn met het versiersel dat hij als Grootmeester van de Ere-Orde van de Gele Ster draagt. Hij noemde de vorm van een keten geïnspireerd door de Nederlandse burgemeesterketen en zei dat hij de voorkeur gaf aan een over de borst gedragen sjerp als insigne van de President van Suriname. In 2013 verscheen de Surinaamse president voor het eerst met een grootlint in plaats van een keten op een officiële plechtigheid. In 2014 zal hij een brede sjerp, met het geborduurde wapen van Suriname en sterren van 22karaat goud dragen. Een dergelijk teken van het ambt komt meer overeen met de Zuid-Amerikaanse traditie. [2] Prins Bernhard der Nederlanden was "Grootlint in de Ere-Orde van de Gele Ster, zie de Lijst van onderscheidingen van prins Bernhard der Nederlanden.