Vrouwen Eredivisie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Eredivisie (vrouwenvoetbal))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pure Energie Eredivisie Vrouwen
Land Vlag van Nederland Nederland
Bond KNVB
Opgericht 2007
Opgeheven 2013
Heropgericht 2015
Systeem Competitie
Degradatie naar Geen
Internationale
kwalificatie
CL: 1x
1x groepsfase
Aantal teams 8
Huidige kampioen FC Twente (2018/19)
Recordkampioen FC Twente (6)
Website https://www.pure-energie-eredivisievrouwen.nl/
Huidig seizoen 2020/21
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

De Pure Energie Eredivisie Vrouwen (voorheen BeNe League Orange) is de hoogste vrouwenvoetbalafdeling in Nederland. Van 2007 tot 2012 werd in de Eredivisie Vrouwen gestreden om het Landskampioenschap. Met de invoering van de Women's BeNe League in 2012 werd de competitie omgedoopt tot de BeNe League Orange en kunnen de ploegen zich kwalificeren voor de BeNe League A of B.[1] Vanaf 2015 is er opnieuw de Eredivisie met alleen Nederlandse clubs. De huidige voorzitter is de oud-staatssecretaris van Sport Clémence Ross-Van Dorp.[2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Toen in 1994 de landelijke Hoofdklasse van start ging, droeg deze competitie de naam 'Eredivisie'. Dit werd na een seizoen veranderd naar Vrouwen Eredivisie. Tot de invoering van de Eredivisie Vrouwen in 2007 was de Hoofdklasse de hoogste competitie binnen het vrouwenvoetbal in Nederland. In 2021 ging de KNVB een meerjarige verbintenis aan met Pure Energie, en werd de naam gewijzigd in Pure Energie Eredivisie Vrouwen.[3]

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

In 2007 werd door de KNVB de basis gelegd voor een eredivisie voor vrouwen. De zes clubs die besloten mee te doen aan de Eredivisie Vrouwen waren ADO Den Haag, AZ, sc Heerenveen, FC Twente, FC Utrecht en Willem II. Aanvankelijk zouden ook Roda JC, TOP Oss en Cambuur Leeuwarden mee doen, maar deze clubs vielen af.[4] Als vaste speeldag werd de donderdag gekozen. Daarnaast werden er afspraken gemaakt over het verdelen van de internationals en kregen alle clubs een bijdrage van de KNVB. Er werd tevens gekozen om de clubs vier keer per seizoen tegen elkaar te laten spelen.

De competitie ging van start op woensdag 29 augustus 2007 in het Arke Stadion in Enschede met een presentatie van de zes deelnemende teams gevolgd door de wedstrijd tussen FC Twente en sc Heerenveen. De wedstrijd werd met 2-3 gewonnen door Heerenveen, voor het oog van 5.500 toeschouwers. Het eerste doelpunt werd gescoord door Marieke van Ottele, spelend voor FC Twente. Het honderdste doelpunt volgde op 7 februari 2008, gescoord door Lesley Landweer voor FC Utrecht in de wedstrijd tegen FC Twente. AZ werd de eerste landskampioen.

Op 1 maart 2008 werd bekend dat met ingang van seizoen 2008/09 de Eredivisie Vrouwen uitgebreid werd met één club. Roda JC, die het seizoen daarvoor nog afviel, werd de zevende club in de Eredivisie.[5] Roda JC nam haar team echter na één seizoen weer uit de eredivisie, vanwege financiële problemen. Ook dat seizoen werd door AZ gewonnen. In seizoen 2009/10 ging de competitie door het afhaken van Roda weer met zes teams verder. Opnieuw was het AZ die landskampioen werd.

In seizoen seizoen 2010/11 werd de Eredivisie Vrouwen uitgebreid met twee teams. Begin januari 2010 maakte Clémence Ross bekend dat de Eredivisie Vrouwen uit ging breiden. ,,De Eredivisie Vrouwen is aan haar derde seizoen bezig en heeft een stevig fundament. Wij vinden de tijd nu rijp voor uitbreiding. Een competitie met acht clubs is een volgende stap in de professionalisering van het vrouwenvoetbal."[6] Uiteindelijk werd bekendgemaakt dat FC Zwolle en VVV-Venlo per seizoen 2010/11 toetreden tot de Eredivisie.[7] Voor de competitie hield dit ook in dat de clubs elkaar niet meer vier keer, maar drie keer per seizoen ontmoeten. Zodoende bleef het aantal te spelen wedstrijden ongeveer gelijk. Met FC Twente kende de Eredivisie Vrouwen dat jaar een nieuwe kampioen.

Veranderingen[bewerken | brontekst bewerken]

Eind februari 2011 vond er overleg plaats tussen alle Eredivisieclubs, de KNVB en de SEV om de toekomst van de Eredivisie Vrouwen te bespreken. Zo werd er onder meer vergaderd over de speeldag, het verdelen van de internationals en de financiële bijdrage van de KNVB.[8] Op de vergadering werd besloten dat de vrijdag de nieuwe vaste speeldag van de Eredivisie wordt, dat het competitieprogramma leidend is, dat clubs zelf mogen bepalen of ze speelsters opleiden of dat ze zich koppelen aan een amateurvereniging en dat de clubs net als in de top van het amateurvoetbal speelsters mogen contracteren.[9]

Daarnaast werd bekend dat zowel drievoudig landskampioen AZ als Willem II zullen stoppen met hun vrouwentak. Er werd met PSV gesproken over het overnemen van het elftal van Willem II, maar de Eindhovenaren achtten het te kort dag om al met ingang van seizoen 2011/12 in te stappen.[10][11] Een week later werd ook bekend dat FC Utrecht niet doorging met de vrouwentak.[12] Begin april werd echter bekend dat het elftal van Utrecht een doorstart maakte, ditmaal vanuit de stichting Vrouwen Voetbal Utrecht. FC Utrecht zelf bleef wel nauw betrokken bij het team.[13] De Eredivisie kreeg halverwege april een nieuwe domper te verwerken toen ook sc Heerenveen besloot om te stoppen met vrouwenvoetbal.[14] Eind april 2011 diende zich met RBC Roosendaal een nieuwe kandidaat aan voor de Eredivisie. Voorwaarde voor hen was dat het mannenelftal niet degradeerde uit de Eerste divisie 2010/11. Doordat RBC failliet ging ging het hele verhaal echter niet door.[15] Uiteindelijk kwam sc Heerenveen terug op het besluit om te stoppen. In twee weken tijd werden er veel nieuwe sponsorgelden losgemaakt, waarmee de club in seizoen 2011/12 vooruit kon.[16] Zo waren er voor het seizoen 2011/12 zes teams, waarmee de voortgang van de competitie gegarandeerd was.[17] Uiteindelijk diende zich eind mei met SC Telstar VVNH zich alsnog een zevende team aan. FC Twente besloot in augustus 2011 om vanaf dan haar speelsters ook te gaan betalen. Zij waren daarmee de eerste club in Nederland die daartoe overging.[18] Met ADO Den Haag kende de competitie weer een nieuwe kampioen.

Introductie BeNe League en uitbreiding van de competitie[bewerken | brontekst bewerken]

Op 13 februari 2012 werd bekendgemaakt dat met ingang van seizoen 2012/13 de Women's BeNe League werd opgestart. Na eerst wedstrijden volgens een volledige competitie in de Nederlandse BeNe League Orange te hebben gespeeld, namen de clubs deel aan deze competitie met clubs uit de Belgische competitie. Daarbij wordt een verdeling gemaakt op basis van de ranglijst, waardoor er twee competities ontstaan. De BeNe League Orange kan derhalve nog als een voortzetting van de Eredivisie gezien worden, onder een andere naam. Terwijl in België de competitie tot BeNe League Red werd omgedoopt.

sc Heerenveen zal vanaf dat seizoen in een aparte stichting verdergaan.[19] Enkele dagen later werd ook duidelijk dat Ajax een vrouwenteam begint.[20] Daarnaast werd ook bekeken of een combinatie van FC Eindhoven en PSV haalbaar is.[21] PSV maakte op 4 juni 2012 bekend groen licht te hebben gekregen om te starten met een team.[22] Op 5 juni werd duidelijk dat seizoen 2012/13 ingegaan werd met negen teams, waarmee de andere gegadigde, FC Den Bosch, afviel. De bovenste vier zullen na de winterstop in de BeNe League A gaan spelen, terwijl de onderste vijf verdergaan in de BeNe League B.[23] Toen duidelijk werd dat veel speelsters de overstap van VVV-Venlo naar PSV/FC Eindhoven dreigden te maken, besloot de Venlose club zich terug te trekken uit de competitie. Hierdoor kwam het totaal aantal Nederlandse teams aan deze nieuwe competitie uit op acht.

Terug naar de Eredivisie[bewerken | brontekst bewerken]

In 2014 werd door de Nederlandse clubs besloten een nieuwe competitie op te starten bestaande uit alleen Nederlandse teams. Daarmee kwam de Women's BeNe League na drie jaar te vervallen.[24] Na een overleg met de KNVB is besloten om vanaf het seizoen 2015/16 verder te gaan onder de oude naam Eredivisie. De competitie zal na het wegvallen van FC Utrecht bestaan uit de overgebleven 7 teams.[25]

Competitieopzet[bewerken | brontekst bewerken]

Eredivisie Vrouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Alle teams troffen elkaar vier keer per seizoen van seizoen 2007/08 tot en met 2009/10, twee keer uit en twee keer thuis. Dat komt neer op 20 speelronden (24 in seizoen 2008/09). Vanaf seizoen 2010/11 komen de teams drie keer tegen elkaar uit. De landskampioen van een seizoen zal in het seizoen erop deelnemen aan de UEFA Women's Champions League, de Europacup voor vrouwen. Het eerste seizoen werd deze plaats ingenomen door ADO Den Haag, omdat ADO een samenwerkingsverband is aangegaan met de kampioen van de Hoofdklasse in het seizoen 2006/2007, Ter Leede.

Vanaf het seizoen 2015/16 zal de competitie wederom bestaan 24 wedstrijden verdeeld over 28 speelrondes. De club spelen twee keer uit en twee keer thuis tegen elk team.

Women's BeNe League[bewerken | brontekst bewerken]

Het hoogst geplaatste team uit zowel België als Nederland in BeNe League A plaatst zich voor de UEFA Women's Champions League. Het laagst geplaatste Belgische team in de BeNe League B degradeert, voor de Nederlandse teams is er geen degradatie mogelijk.

Toekomst[bewerken | brontekst bewerken]

Het streven is om binnen vijf tot acht jaar tot een volwaardige competitie te komen waaraan twaalf clubs deelnemen[2]. Sinds het seizoen 2017/18 neemt Excelsior Rotterdam deel aan de Eredivisie Vrouwen. Dit deed Excelsior in samenwerking met BVV Barendrecht. VV Alkmaar nam in datzelfde jaar het stokje over van Telstar.

Op 31 maart 2021 kondigde Feyenoord aan dat het haar langverwachte entree zou maken in de Eredivisie Vrouwen met hun eigen vrouwenvoetbalelftal.[26]

Ook zouden FC Groningen, SBV Vitesse en Sparta Rotterdam interesse hebben in het opzetten van een Eredivisie elftal maar zijn hier nog geen concrete plannen voor.

Uitzendrechten en sponsoring[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdsponsor van de Eredivisie Vrouwen is de energieleverancier Pure Energie.[27] RTL Nederland had de uitzendrechten in handen. Samenvattingen van de gespeelde wedstrijden werden zaterdag en zondag uitgezonden op RTL 8.[28] Tegenwoordig zijn de samenvattingen van de wedstrijden te zien bij regionale omroepen en op de website van de KNVB. Thuiswedstrijden van FC Twente worden door RTV Oost live uitgezonden.[29]

Records en statistieken[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van records en statistieken van de Nederlandse Eredivisie (vrouwenvoetbal) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Landskampioenen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Nederlands kampioenschap vrouwenvoetbal voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Seizoen Divisie Club
2007/08 Eredivisie AZ
2008/09 AZ
2009/10 AZ
2010/11 FC Twente
2011/12 ADO Den Haag
2012/13 BeNe League Orange FC Twente
2013/14 Women's BeNe League FC Twente
2014/15 FC Twente
2015/16 Eredivisie FC Twente
2016/17 Ajax
2017/18 Ajax
2018/19 FC Twente
2019/20 Geen
2020/21 Pure Energie Eredivisie Vrouwen

Titels per club[bewerken | brontekst bewerken]

Club Aantal
FC Twente 6
AZ 3
Ajax 2
ADO Den Haag 1

Topscorers[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen Speler Aantal Club
2007/08 Vlag van Nederland Karin Stevens 20 Willem II
2008/09 Vlag van Nederland Sylvia Smit 14 sc Heerenveen
2009/10 Vlag van Nederland Chantal de Ridder 11 AZ
Vlag van Nederland Sylvia Smit 11 sc Heerenveen
2010/11 Vlag van Nederland Chantal de Ridder 19 AZ
2011/12 Vlag van Nederland Priscilla de Vos 16 SC Telstar VVNH
2012/13 Vlag van Nederland Renate Jansen 10 ADO Den Haag
2013/14 Vlag van Nederland Vivianne Miedema 39 sc Heerenveen
2014/15 Vlag van Nederland Lineth Beerensteyn 17 ADO Den Haag
2015/16 Vlag van Nederland Jill Roord 20 FC Twente
2016/17 Vlag van Nederland Katja Snoeijs 21 SC Telstar VVNH
2017/18 Vlag van Nederland Katja Snoeijs 25 VV Alkmaar

Per speelster[bewerken | brontekst bewerken]

Speler Aantal Clubs Seizoenen
Vlag van Nederland Sylvia Smit 2 sc Heerenveen (2) 2008/09; 2009/10
Vlag van Nederland Chantal de Ridder 2 AZ (2) 2009/10; 2010/11
Vlag van Nederland Katja Snoeijs 2 SC Telstar VVNH (1); VV Alkmaar (1) 2016/17; 2017/18
Vlag van Nederland Karin Stevens 1 Willem II (1) 2007/08
Vlag van Nederland Priscilla de Vos 1 SC Telstar VVNH (1) 2011/12
Vlag van Nederland Renate Jansen 1 ADO Den Haag (1) 2012/13
Vlag van Nederland Vivianne Miedema 1 sc Heerenveen (1) 2013/14
Vlag van Nederland Lineth Beerensteyn 1 ADO Den Haag (1) 2014/15
Vlag van Nederland Jill Roord 1 FC Twente (1) 2015/16

Topscorertitels per club[bewerken | brontekst bewerken]

Club Aantal Seizoenen
sc Heerenveen 3 2008/09; 2009/10, 2013/14
AZ 2 2009/10; 2010/11
SC Telstar VVNH 2 2011/12, 2016/17
ADO Den Haag 2 2012/13, 2014/15
Willem II 1 2007/08
FC Twente 1 2015/16
VV Alkmaar 1 2017/18

Eeuwige ranglijst[bewerken | brontekst bewerken]

Eredivisie (2007 – 2012)
Pos. Club # Wed. W G V Pnt. DV DT DS
1 ADO Den Haag 5 103 60 22 21 202 204 109 +95
2 AZ 4 85 50 17 18 167 149 68 +81
3 FC Twente 5 103 44 24 34 159 154 140 +14
4 FC Utrecht 5 103 39 21 43 138 141 144 -3
5 Willem II 4 85 35 13 37 118 133 128 +5
6 sc Heerenveen 5 103 25 24 54 99 117 181 -64
7 PEC Zwolle 2 39 6 8 25 40 52 103 -65
8 VVV-Venlo 2 39 9 10 20 37 61 92 -31
9 SC Telstar VVNH 1 18 8 3 7 27 39 42 -3
10 Roda JC 1 24 1 4 19 7 22 65 -43
BeNe League (2012 – 2013)
Pos. Club # Wed. W G V Pnt. DV DT DS
1 FC Twente 1 14 10 4 0 34 30 12 +18
2 ADO Den Haag 1 14 9 2 3 29 33 19 +14
3 PSV/FC Eindhoven 1 14 6 5 3 23 24 21 +3
4 Ajax 1 14 6 3 5 21 25 20 +5
5 SC Telstar VVNH 1 14 5 6 3 18 23 18 -3
6 PEC Zwolle 1 14 4 2 8 14 23 37 -13
7 FC Utrecht 1 14 2 4 8 10 14 28 -14
8 sc Heerenveen 1 14 0 5 9 5 13 29 -16
Eredivisie (2015 – heden*)
Pos. Club # Wed. W G V Pnt. DV DT DS
1 Ajax 3 75 54 17 4 179 160 49 +111
2 FC Twente 3 75 52 11 12 167 223 80 +143
4 ADO Den Haag 3 76 35 13 28 118 140 126 +14
3 PSV 3 75 34 12 29 114 165 114 +51
5 sc Heerenveen 3 75 22 13 40 79 118 159 -41
6 SC Telstar VVNH 2 51 17 6 28 57 94 144 -50
7 PEC Zwolle 3 75 14 13 48 55 111 197 -86
8 Achilles '29 3 77 16 8 43 56 99 268 -169
9 VV Alkmaar 1 25 10 4 11 34 47 54 -7
10 Excelsior/Barendrecht 1 25 1 2 22 5 21 77 -56

* Bijgewerkt t/m 28 februari 2018

# Reden
Spelend in de Eredivisie.
Door fusie of opheffing niet meer actief

Europees voetbal[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staan de clubs die zich voor een Europese competitie kwalificeerden.

Seizoen Hoofdtoernooi Voorronde
UEFA Women's Cup
2007/08 ADO Den Haag*
2008/09 AZ
UEFA Champions League
2009/10 AZ
2010/11 AZ
2011/12 FC Twente
2012/13 ADO Den Haag
2013/14 FC Twente (via voorronde)
2014/15 FC Twente
2015/16 FC Twente (via voorronde)
2016/17 FC Twente (via voorronde)
2017/18 AFC Ajax (via voorronde)
2018/19 AFC Ajax (via voorronde)
2019/20 FC Twente
* Eredivisionist ADO Den Haag was Europees deelnemer dankzij het samenwerkingsverband dat met de landskampioen van 2007, Ter Leede was aangegaan.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]