Eredivisie (Nederlands volleybal)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

De Eredivisie Volleybal is in Nederland de hoogste nationale klasse bij de mannen en vrouwen in het volleybal die door de Nevobo wordt georganiseerd en waarin wordt gestreden om het kampioenschap van Nederland.

Van 2007/08-2011/12 heette deze klasse de "A-League". Voor die tijd heette het ook al de eredivisie. Bij de vrouwen heette de competitie enige seizoenen vanwege sponsorredenen "DELA-League".

Competitieopzet[bewerken]

2007/08-2008/09

In het seizoen 2007/08 werd voor het eerst gespeeld in de A-League en wel met acht teams per competitie. De teams speelden de eerste twee seizoenen vier keer per seizoen tegen elkaar (2x thuis, 2x uit). De nummer laatst degradeerde naar de B-League. De nummers één en twee van de competitie speelden in een 'best-of-seven' serie om het landskampioenschap.

2009/10

De competitieopzet van de A-league veranderde met ingang van het seizoen 2009/10. Dat besloten de clubs op maandag 6 april 2009 in overleg met het Top League-bestuur van de Nevobo. In tegenstelling tot de twee seizoenen ervoor werd er geen dubbele competitie meer gespeeld. Nadat de acht teams twee keer tegen elkaar gespeeld hadden (thuis en uit), volgde een splitsing in poules met de nummers één t/m vier en vijf t/m acht. De teams speelden in de poule thuis en uit tegen elkaar (zes wedstrijden). De behaalde punten in de reguliere competitie kwamen te vervallen.

De eindstand in de poules was bepalend voor plaatsing in de hierna volgende play-offwedstrijden (één-vier, twee-drie, vijf-acht, zes-zeven). Na de eerste play-offronde speelden alle teams door om tot een eindstand te komen voor het (vervangende) recht op deelname aan de Europacup. In de eerste play-offronde werd volgens het systeem 'best-of-five' gespeeld. De wedstrijden in de tweede ronde om de plaatsen één en twee én zeven en acht gingen ook om drie gewonnen wedstrijden. De wedstrijden voor de eindklassering drie en vier én vijf en zes werden volgens 'best-of-three' gespeeld. Bij zowel de mannen als de vrouwen degradeerde er geen club uit de A-League in het seizoen 2009/10.

2010/11

Op 27 januari 2010 werd door de Nevobo een nieuwe competitieopzet naar buiten gebracht[1]. Met ingang van het seizoen 2010/11 werd de A-League uitgebreid van acht naar tien teams. De opleidingsteams HvA en HAN werden uit de competitie gehaald en vervolgens vervangen door twee clubs volgens de promotie/degradatieregeling. Na afloop van de competitie 2010/11 vindt er eenmalig geen promotie en degradatie plaats tussen de A- en B-League om de huidige en extra gepromoveerde teams in rust te kunnen laten wennen en bouwen aan de toekomst.

Landskampioenen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Voor een volledig overzicht van alle landskampioenen zie: Nederlands kampioenschap volleybal.

Deelnemers 2017/18[bewerken]

Aan zowel de mannen- als vrouwencompetitie nemen dit seizoen tien teams deel. In 2016/17 was dit respectievelijk twaalf en -ook- tien. In beide competities nemen negen clubteams deel alsmede het Talent Team Papendal Arnhem.

Mannen[bewerken]

Deelnemers 2017/18
Abiant/Lycurgus
Advisie/SSS
Coníche Topvolleybal Zwolle
Draisma/Dynamo
Inter Rijswijk
Seesing Personeel/Orion
SV Land/Taurus
Vallei Volleybal Prins
VV Zaanstad (p)
TT Papendal/Arnhem
ARBO Rotterdam/Fusion, Coolen/Alterno en Nesselande/VoorElkaar.nl waren in het seizoen 2016/17 de degradanten.

Vrouwen[bewerken]

Deelnemers 2017/18
Coolen/Alterno
Flynth FAST (Flamingo's/Activia)
Nering Bögel VC Weert (p)
Peelpush
Regio Zwolle Volleybal
Sliedrecht Sport
Springendal/Set-up'65
Team Eurosped
VC Sneek
TT Papendal/Arnhem
Oskam/Taurus was de degradant in het seizoen 2016/17
(p) = promovendus als kampioen van de Topdivisie in 2016/17

Terugtrekkingen[bewerken]

2008/09: Halverwege dit seizoen werd de club VC Omniworld failliet verklaard en moest zich terugtrekken uit de competitie.[2][3]
2009/10: Bij de vrouwen trok Longa'59 zich in december 2009 terug uit de DELA-League vanwege een nijpend begrotingstekort.[4]
2015/16: RIVO Rijssen had al aangegeven dat het zich terug trok voor de mannencompetitie 2016/17, het speelde daarom geen nacompetitie meer.