Eric Berne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Eric Berne (Montreal, 10 mei 191015 juli 1970) was een Canadees psychiater en grondlegger van de transactionele analyse. Hij specialiseerde zich in groepstherapie en in sociale psychiatrie, en streefde ernaar mensen te genezen in plaats van vooruitgang te boeken in de behandeling.

Hij ontwikkelde zijn eigen theorie, waarover hij in 1958 voor het eerst publiceerde: Transactional Analysis, A New and Effective Method of Group Therapy. Hij is auteur van meerdere boeken, waarvan "Games People Play" het meest bekend werd.

Biografie[bewerken]

Eric Berne werd geboren in 1910 als Eric Leonard Bernstein, als zoon van huisarts David Hiller Bernstein en Sarah Gordon Bernstein, een professioneel schrijfster en redactrice. Zijn zus Grace werd vijf jaar later geboren. Zijn ouders waren immigranten uit Polen en Rusland. Beide ouders waren afgestudeerd aan McGill University. Dr. Bernstein is overleden aan tuberculose op de leeftijd van 38. Mevr. Bernstein is vervolgens om zichzelf en haar twee kinderen te onderhouden gaan werken als redactrice en schrijfster. Eric werd aangemoedigd om in de voetsporen van zijn vader te treden en ging geneeskunde studeren. Hij ontving een M.D. (Doctor of Medicine) en Ch.M. (Master of Surgery) van de McGill University Medical School in 1935.

Hij werkte zo'n twee jaar op de psychiatrische kliniek van de Yale University School of Medicine. In die tijd – omstreeks 1938 – werd hij Amerikaans staatsburger en verkortte hij zijn naam van Eric Leonard Bernstein tot Eric Berne. Zijn eerste benoeming was als Clinical Assistant in de psychiatrie op Mt. Zion Hospital, New York City. Daarnaast begon hij een eigen praktijk in Norwalk (Connecticut). Daar ontmoette en trouwde hij zijn eerste vrouw, Elinor, met wie hij twee kinderen kreeg, Ellen en David.

Vanwege de vraag naar psychiaters in het leger tijdens de Tweede Wereldoorlog, diende dr. Eric Berne van 1943-1946 in het Amerikaanse leger, waar hij van luitenant tot majoor wordt bevorderd. Na deze diensttijd besloot Berne, inmiddels gescheiden, te verhuizen naar Carmel (Californië). Hij hervatte zijn psychoanalytische opleiding op het San Francisco Psychoanalytische Instituut.

Hij hertrouwde omstreeks 1949 met Dorothy DeMass Way. Uit dit huwelijk kwamen twee zoons, Ricky en Terry.

Eric Berne presenteerde Transactionele Analyse (TA) aan de wereld als een fenomenologische benadering. Hij vulde Sigmund Freud's filosofische constructies aan met observeerbare data, en daagde Freudiaanse gedachten uit. Zijn theorie is gebouwd op de wetenschap van Wilder Penfield en René Spitz, met de neo-psychoanalytische gedachten van Paul Federn, Edoardo Weiss en Erik Erikson. Door een beweging te maken naar een interpersoonlijke motivatietheorie plaatste hij TA tegengesteld aan de psychoanalytische tradities van zijn tijd, en passend in wat een toekomstige traditie zou worden. Berne's eerste theoretische TA-concepten waren gebaseerd op ideeën van Sigmund Freud maar waren ook duidelijk afwijkend daarvan. Freudiaanse therapeuten hadden hun focus op de persoonlijkheid. Berne geloofde dat inzicht beter kon worden verkregen door de transacties van patiënten / clienten met anderen te bekijken. TA legt uit dat een emotionele staat van iemand het gevolg is van een innerlijke dialoog tussen delen van het psyche, terwijl de Freudiaanse aanname is dat inbeelding bepalend is voor de emotionele toestand. Voorbeeld: TA ziet depressie als een 'vastzittende' dialoog tussen de innerlijke Ouder-egotoestand en de innerlijke Kind-egotoestand. In zijn allereerste publicaties in 1949 daagde hij Freudiaanse concepten over het onbewuste al uit. Met zijn eerste publicatie in het American Journal of Psychotherapy in 1958 werd Berne's TA theorie een permanent deel van de psychotherapeutische literatuur. Zijn eerste volledige boek Transactional Analysis in Psychotherapy verscheen in 1961. Belangrijke therapeuten die Berne's ideeën verder uitwerkten en opvolgden waren onder andere Claude Steiner (zie ook hieronder onder Script en Strooks, en onder de bronnen), Fanita English (zie ook hieronder onder Contracten) en Thomas Harris (zie ook hieronder bij de bronnen). Vandaag de dag is TA niet meer weg te denken uit de wereld van onderwijs, counseling & coaching, organisatieadvies-werk en psychotherapie & psychologie.