Eric Schmidt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eric Schmidt

Eric Emerson Schmidt (1955) was sinds juli 2001 CEO, en sinds april 2004 tevens voorzitter van de raad van commissarissen van Google Inc. In april 2011 heeft Schmidt zijn plaats als CEO afgestaan aan Larry Page.[1] Hij is ook een voormalig lid van de raad van bestuur van Apple Inc..

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Schmidt heeft een bachelor van de Universiteit van Princeton en een master en doctoraat in informatica van de Universiteit van Californië - Berkeley.

Van 1997 tot 2001 was Schmidt CEO van Novell waar hij wegging nadat het werd overgenomen door Cambridge Technology Partners. Daarvoor, vanaf 1983 werkte hij bij Sun Microsystems als software manager. Toen hij bij Sun wegging was hij hun chief technology officer en CEO. Bij Sun coördineerde hij de ontwikkeling van Java, Suns platform-onafhankelijke programmeertaal. Ook was hij de man achter Suns internetsoftwarestrategie. Voor zijn loopbaan bij Sun was hij medewerker van de research staff bij het Computer Science Lab (PARC) van Xerox en werkte bij Bell Laboratories en Zilog.

Privacy[bewerken | brontekst bewerken]

Terwijl critici wijzen op het gevaar van een zoekmachine als Google die alles opslaat, zei Schmidt ooit: "We willen alle informatie van de wereld in kaart brengen. Van iedereen en voor iedereen." Toen echter News.com op 14 juli 2005 een artikel publiceerde met daarin privacy-gevoelige informatie (o.a. vermogen, hobby's en politieke voorkeur) over Schmidt, gevonden middels Google, was hij van mening dat dit niet gepubliceerd had mogen worden.

Vermogen[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn vermogen werd door Forbes in november 2017 geschat op bijna US$ 14 miljard.[2]