Eric Tsang Chi-Wai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eric Tsang Chi-Wai
Eric Tsang Chi-Wai
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 曾志伟
Traditioneel 曾志偉
Pinyin Zēng Zhìwěi
Jyutping (Standaardkantonees) zang1 zi3 wai5
Engels Eric Tsang
Standaardkantonees Cháng Chīe-Wàj
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Tsang Chi-Wai
Vietnamees Tăng Chí Vỹ

Eric Tsang Chi-Wai (Hongkong, 14 april 1953) (jiaxiang: Guangdong, Meizhou, Wuhua) is een Hongkongse acteur, filmacteur, filmproducent en televisiepresentator van Hakka afkomst. Hij is in het bezit van een Medal of Honour. Tsang Chi-Wai is een boeddhist en zet zich vaak in voor het ophalen van geld voor boeddhistische tempels in Hongkong. Tsang is de zoon van de politie-inspecteur Tsang Kai-Wing 曾启荣. Tsang Chi-Wai heeft één dochter, Bowie Tsang 曾宝仪 en één zoon, Derek Tsang Kwok-Cheung 曾国祥. De moeder van beide kinderen is de Taiwanese zangeres Wang Meihua 王美华. Chi-Wai's beste vrienden zijn Natalis Chan, Alan Tam, Kenny Bee, Jackie Cheung, Andy Lau en zijn dochter Bowie Tsang, die Mandopopzangeres is. Zijn vrienden Anita Mui en Lydia Shum zijn reeds overleden.

Eric is bekend om zijn kleine postuur en het zeggen van iets voordat hij er over nadenkt. Dit maakt hem gehaat bij sommige Hongkongse artiesten. Ze had vroeger al eens kritiek op zangeres Joey Yung geuit. Hij heeft na die dingen vaak zijn verontschuldigingen gemaakt. Onlang heeft hij zijn excuses gemaakt aan Yumiko Cheng, Chi-Wai had haar bekritiseerd toen ze tijdens eens televisieprogramma in haar onderbroek stond.

In 1992 won hij de prijs voor beste manlijke acteur met bijrol op de Hong Kong Film Awards en in 1997 won hij de prijs voor beste manlijke acteur met hoofdrol op de Hong Kong Film Awards.

Chi-Wai was regisseur van Happy Birthday (2007) 生日快乐.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Eric Tseng van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.