Erik Burke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Erik Burke
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 19 januari 1963
Geboorteplaats Oostende
Land Vlag van België België
Werk
Beroep Acteur
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Erik Burke (Oostende, 19 januari 1963) is een Vlaams acteur. Soms wordt hij ook Eric Burke genoemd.

Zijn bekendste rol is die van Geert Verschuren in Wittekerke en die van kale openbare aanklager Tony Beraet in de 13-delige advokatenreeks Deman.

Hij speelde gastrollen in onder andere Postbus X (Hans), Heterdaad (directeur Joosen), Thuis (Paul Dewals in 1996, 1997, 1998, 2003, 2004 en 2007), F.C. De Kampioenen (Piet), Recht op Recht (schepen Wendels), Flikken (Heursel), het huis Anubis (meneer Zeelenberg, vader van Mick), Sedes & Belli (Herbert), Verschoten & Zoon (Fons), Witse (Eerwaarde Bart Wijns en Dr. Saverijs in 2011), De Wet volgens Milo (Vandendriessche), Aspe (Raf Bastiaens), Spoed (psychopaat Sam in 2002, Erik Van Poel in 2007), Sara (Felix Van Uytsel), Lili en Marleen (Hans Fritz), Spring (kunstkenner), Samson & Gert, Mega Mindy (verzekeringsagent), En daarmee Basta! (radiopresentator) en Alexander (Harry Devos). Hij speelde in de allereerste speelfilm van Dominique Deruddere, Crazy Love (1987), en was ook te zien in Odette Toulemonde, de eerste langspeelfilm van Eric Emmanuel Schmiddt (2007). In 2010 speelde hij een gastrol in de eerste aflevering van het vijfde seizoen van Zone Stad als Commissaris Verduyn en in Goesting als Etienne.

In 2010 was Burke te zien in de VTM-soap Familie als meneer Bruyninckx en in 2015 als Gaby.

Momenteel[(sinds) wanneer?] specialiseert hij zich in literaire conferences als "VertederDingen" (2006) en "Prioritijd" (2008).

Van 2011 tot 2013 was hij te zien in Galaxy Park als de klusjesman Ko.

Burke was ook al actief als radiopresentator. Zo presenteerde hij onder andere Nachtradio en later De Stemkroeg op Radio 2. Hij leende zijn stem ook aan tal van figuren in animatiefilms, zoals Het Eiland van Noah (stem Noah) en Wallace and Gromit (Vlaamse stem Wallace).

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Officiële website