Erik I van Brunswijk-Grubenhagen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Erik I van Brunswijk-Grubenhagen
1383-1427
Hertog van Brunswijk-Grubenhagen
Periode 1383-1427
Voorganger Albrecht I
Opvolger Hendrik III, Ernst II en Albrecht II
Vader Albrecht I van Brunswijk-Grubenhagen
Moeder Agnes van Brunswijk-Wolfenbüttel

Erik I van Brunswijk-Grubenhagen bijgenaamd de Winnaar (circa 138328 mei 1427) was van 1383 tot aan zijn dood hertog van Brunswijk-Grubenhagen. Hij behoorde tot het Huis Welfen.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Erik was de zoon van hertog Albrecht I van Brunswijk-Grubenhagen en diens echtgenote Agnes, dochter van hertog Magnus II van Brunswijk-Wolfenbüttel. Zijn vader overleed kort na de geboorte, waardoor Erik hertog van Brunswijk-Grubenhagen werd. Omdat hij nog niet zelfstandig kon regeren, werd Erik tot in 1401 onder het regentschap van zijn oom, hertog Frederik I van Brunswijk-Osterode, geplaatst. Vervolgens begon hij in 1402 zelfstandig te regeren.

Tijdens zijn regering had Erik conflicten met zijn neven, hertogen Bernhard I en Frederik I van Brunswijk-Lüneburg; zijn oom Frederik; de stadsraad van Brunswijk; het graafschap Schwarzburg; het landgraafschap Thüringen; de heerlijkheid Hardenberg; het graafschap Hohenstein en de heerlijkheid Bortfeld. Al deze conflicten werd vrij snel opgelost.

Tijdens zijn regering kon Erik zijn regeringsgebied uitbreiden via landerijschenkingen van de Abdij van Gandersheim en de Abdij van Quedlinburg. In 1427 overleed hij.

Huwelijk en nakomelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Erik was gehuwd met Elisabeth (1390–1444), dochter van hertog Otto I van Brunswijk-Göttingen. Ze kregen acht kinderen: