Erin Brockovich

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de gelijknamige film, zie Erin Brockovich (film).
Erin Brockovich

Erin Brockovich (Lawrence (Kansas), 22 juni 1960) is een Amerikaanse die met succes een rechtszaak in gang zette tegen een groot nutsbedrijf.

Ze werd geboren als Erin L. E. Pattee in Lawrence, Kansas, waar ze studeerde aan de Kansas State University in Manhattan, Kansas. In 1981 begon ze als managementstagiaire bij Kmart, een warenhuisketen in de Verenigde Staten, maar al snel ging ze meedoen aan schoonheidswedstrijden. Nadat ze tot Miss Pacific Coast gekozen was, gaf ze dat leven op.

Na een aantal andere banen begon ze als juridisch secretaresse op een advocatenkantoor. Een van de advocaten die daar werkte had haar eerder bijgestaan in een proces tegen de veroorzaker van een ernstig auto-ongeluk waar ze bij betrokken was geweest. Daar ontdekte ze in een dossier informatie die uiteindelijk leidde tot het winnen van een rechtszaak tegen de Pacific Gas and Electric Company (PG&E) in Californië in 1993. Dit bedrijf had het drinkwater besmet met chemische stoffen, waardoor een groot aantal mensen gezondheidsklachten kreeg.

Dit laatste verhaal is het onderwerp van Erin Brockovich als bioscoopfilm. Julia Roberts kreeg de Oscar voor de beste hoofdrolspeelster en de film meerdere Academy Awards nominaties.

Erin Brockovich zelf speelde een klein rolletje als de serveerster Julia.

Tegenwoordig leidt ze een consultancybedrijf.

Externe links[bewerken]