Erketu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Erketu
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Erketu.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Superorde:Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde:Saurischia
Onderorde:Sauropodomorpha
Infraorde:Sauropoda
Geslacht
Erketu
Ksepka & Norell, 2006
Typesoort
Erketu ellisoni
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Erketu is een geslacht van sauropode dinosauriërs uit de groep van de Titanosauriformes en meer in het bijzonder behorend tot de klade van de Somphospondyli, tijdens het Vroege Krijt levend in het huidige Mongolië.

De typesoort Erketu ellisoni is in 2006 beschreven door Daniel T. Ksepka. De vondst in 2002 gedaan in de vindplaats Bor Guvé in de Gobi door een team van het American Museum of Natural History bestaat uit een fragmentarisch skelet, holotype IGM 100/1803. Zes gevonden nekwervels van zo'n zestig centimeter lengte doen vermoeden dat, uitgaande van de onzekere vooronderstelling dat er zeventien nekwervels waren, de nek van het exemplaar zo'n tien meter lang was, terwijl delen van een poot erop lijken te wijzen dat de romp vrij kort is. Het beest werd door de pers dan ook omschreven als de dinosauriër met de relatief langste nek.

De geslachtsnaam verwijst naar Erketü Tengri, de Machtige God, de scheppergod der Mongolen. De soortaanduiding eert Mick Ellison, een paleontologisch illustrator die veel voor het AMNH gewerkt heeft.

De soort is volgens de voorlopige kladistische analyses verwant aan Euhelopus.