Ernst Hugo Heinrich Pfitzer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ernst Hugo Heinrich Pfitzer
Ernst Hugo Heinrich Pfitzer
Geboren 26 maart 1846
Overleden 3 december 1906
Standaardafkorting Pfitzer
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Ernst Hugo Heinrich Pfitzer aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Ernst Hugo Heinrich Pfitzer (1846-1906) was een Duits botanicus en orchideeënspecialist.

Pfitzer was hoogleraar in de plantkunde aan de Universiteit van Heidelberg in Duitsland en directeur van de Botanischer Garten, waar hij een collectie orchideeën huisvestte.

Hij was een overtuigd aanhanger en verdediger van de taxonomisch systeem van Linnaeus (1707-1778). In 1871 begon hij een correspondentie met Darwin (1809-1882) over onder meer adaptieve aanpassingen in epifytische planten.

In zijn werken over orchideeën plaatste hij Diandrae als meest primitieve groep voor Monandrae, waarmee zijn classificatie duidelijk een fylogenetische visie weergeeft.

In 1886 beschreef hij het orchideeëngeslacht Paphiopedilum, waarvan hij de naam ontleende aan Paphos, een stad op het eiland Cyprus, en van het Oudgriekse podilon (schoen),[bron?] naar de vorm van de bloemlip. Twee jaar later beschreef hij de geslachten Eulophidium, afkomstig uit tropisch Afrika en Madagaskar, en Scaphosepalum. In 1903 herziet hij Phragmipedium, die hij opdeelt in vijf secties, en ook Paphiopedilum.

Eponiemen[bewerken | brontekst bewerken]

Het orchideeëngeslacht Pfitzeria is door Karlheinz Senghas naar hem vernoemd.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • E. Pfitzer (1887): Entwurf einer natürlichen Anordnung der Orchideen

Verder leverde hij een belangrijke bijdrage aan:

  • Engler & Prantl (1889): Die natürlichen Pflanzenfamilien