Ernst Langhout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ernst Langhout
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Ernst Langhout (Oudkerk, 16 mei 1956) is een Friese muzikant. Hij speelt voornamelijk folk maar was in de eerste helft van de jaren tachtig frontman van de new wave band The Visitor.

Biografie[bewerken | bron bewerken]

Langhout groeide op in Oudkerk, maar vestigde zich vervolgens in IJsbrechtum. In het midden van de jaren zeventig werd hij bekend met de akoestische folkgroep Haggis waarmee hij in 1975 in Schotland op tournee ging en met de folkgroep Manacle Trust waarmee hij in 1977 door Ierland toerde. De groep werd in 1978 opgeheven, waarna Langhout de new wave band Nighttime Visitor begon. Na wat bezettingswisselingen ging de band begin 1981 verder als The Visitor. Nadat deze band in 1988 was opgeheven ging Langhout weer verder als folkmuzikant. Hij woonde inmiddels in een boerderij in Gauw.

In 1990 kwam "Songs" uit, zijn eerste solo-album. Na verschillende optredens in het buitenland volgde in 1992 zijn tweede solo-album, getiteld "The Eye Of The Cyclone", en in 1996 verscheen de cd "Handful Of Illusions", met de groep Big Tree. De samenwerking met Big Tree en de folkgroep The Hones resulteerde in "Nea Foar Altyd", Langhouts eerste Friestalige cd, met onder andere een Friestalige bewerking van Bob Dylans "All Along the Watchtower". In 1997 verscheen Langhouts tweede Friestalige cd, "Frysk & Frij".

In 1998 nam Langhout met The Hones de cd "Parties, Battles And Tragedys" op, een mix van folk- en rockmuziek. In hetzelfde jaar maakte Langhout met de schrijver en beeldend kunstenaar Wilco Berga de cd "Sjonger en Dichter". Berga en Langhout traden onder dezelfde naam ook op, onder andere op het Oerol Festival van 1999.

In 2004 en 2005 verschenen respectievelijk Dylan yn it Frysk en Dylan yn it Frysk II. Op beide cd's speelt Langhout, bijgestaan door Johan Keus, klassiekers van Bob Dylan, die voor het grootste gedeelte in het Fries vertaald zijn door schrijver/dichter Harmen Wind. Aan het verschijnen van beide cd's werd een theatertournee gekoppeld.

Externe link[bewerken | bron bewerken]