Ertuğrul Osman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ertuğrul Osman V (Istanboel, 18 augustus 1912 - aldaar, 23 september 2009) was het hoofd van het Huis Osman, dat van 1281 tot 1923 regeerde over het Ottomaanse Rijk. Door de opheffing van het sultanaat in 1923 en van het kalifaat in 1924, moest de familie de nieuw opgerichte republiek Turkije verlaten.

Osman werd geboren in het Yildiz-paleis in Istanboel als jongste zoon van prins Muhammed Burhanettin Efendi en diens tweede echtgenote Aliye Melik Nazlıyar Hanım Efendi, een dochter van Hüseyin Bey. Hij was een kleinzoon van sultan Abdülhamit II. Hij kreeg zijn opleiding aan de Theresiaanse academie in Wenen en aan de École des Sciences Politiques in Parijs. Tijdens zijn opleiding in Wenen in 1924 kreeg Osman bericht dat alle leden van de familie van de sultan in ballingschap moesten gaan.

Vanaf 1933 woonde hij in de Verenigde Staten. Osman kwam pas in de jaren 1990 terug naar Turkije, nadat hij het Turkse staatsburgerschap had teruggekregen. Sinds 1994 was hij hoofd van het huis Osman, na het overlijden van prins Mehmed Orhan Efendi.

Zijn echtgenote Zeynep Tarzi was een dochter van Abdulfettah Tarzi, een neef van de vroegere koning van Afghanistan Amanoellah Khan.