Eruditie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
20-03-2015

Genomineerd   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia, vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past. De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de verwijderingsnominatie te vinden.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als je het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet en verbeter het! Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Pas als het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, kan deze melding verwijderd worden. Geef dit aan op de lijst door het toevoegen van de reden. (/)

Een erudiete onderzoeker.

Eruditie wordt doorgaans gelijkgesteld met belezenheid of geleerdheid. De Van Dale geeft als definitie: geleerdheid, gepaard met smaak en kritische zin.

Etymologie[bewerken]

Het woord eruditie is afgeleid van het Franse "érudition". Dit komt van het Latijnse "e(x)" (uit) + "rudis" (ruw, onbewerkt). Datgene dat uit het ruwe en onbewerkte ontstaat is verwerkte kennis: eruditie.

Maatschappij[bewerken]

Volgens sommige mensen staat eruditie tegenwoordig onder druk. In de discussie over het onderwijs is eruditie, al dan niet expliciet, een terugkerend thema. Moet het onderwijs gericht zijn op het overdragen van kennis of op het wegwijs maken van de leerlingen in het zelf zoeken naar antwoorden?

De Groningse hoogleraar psychologie Douwe Draaisma formuleerde het aldus: "Wij leven in een tijd van externe geheugens. Eruditie begint als voorwaarde voor kennis van zaken plaats te maken voor zoiets als 'potentiële belezenheid': het vermogen om zich – op korte termijn en voor de gelegenheid – te oriënteren in informatie die extern is vastgelegd."[1]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Draaisma, D., De Metaforenmachine, Historische Uitgeverij, Groningen, 2013