Eschatologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Eschatologie (van het Griekse ἔσχατος, 'het laatste' of 'het einde', en λόγoς, letterlijk 'woord' en in bredere zin 'leer') is een theologisch begrip dat de "leer van de laatste dingen" betekent. "Laatst" dient te worden opgevat in temporele zin. In christelijke, joodse en islamitische religies verwijst de term naar het einde van de wereld, het einde der tijden of de “Vier Laatste Dingen” (Latijn “Quatuor Novissima”): Dood, Laatste Oordeel, Hemel en Hel.

Christendom[bewerken]

Het woord eschatos wordt in het Nieuwe Testament gebruikt om het einde aan te duiden dat met de wederkomst van Jezus zal beginnen. Jezus belooft zijn volgelingen bij zijn hemelvaart dat hij zal terugkeren, en dat dan alle leed geleden zal zijn. Hij zal komen om te oordelen de levenden en de doden, zeggen christenen in hun geloofsbelijdenis. Hiermee wordt verwezen naar de woorden van Jezus als hij spreekt over de Dag des oordeels.

In het Bijbelboek Openbaring wordt een profetie van Johannes beschreven, die door de meeste kerken wordt uitgelegd als een voorspelling van het einde der tijden.

Islam[bewerken]

Binnen de islam kent men ook een sterk geloof in het einde der tijden.

Moslims geloven dat de profeet Isa (Jezus) en/of de Mahdi, volgelingen van de Profeet Mohammed, naar de aarde terug zullen keren op een door Allah gekozen moment. De Mahdi zal alle oorlogen stoppen en er zal een tijdperk van vrede aanbreken.

In het bijzonder de sjiitische moslims geloven sterk in de komst van de Mahdi, die recht zal spreken over alle personen op aarde. Zij geloven dat alleen voor de rechtgeaarde moslims plek is in de hemel. Soennieten daarentegen zijn van mening dat alleen Allah daarover mag oordelen.

Maya's[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie 2012-fenomeen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De laatste dag van de 13e baktun uit de Mayakalender (13.0.0.0.0 4 Ahau 3 Kankin) wordt door een aantal wetenschappers gelijkgesteld met de gregoriaanse datum 21 of 23 december 2012. Sommigen gingen ervan uit dat op een van die dagen een apocalyptisch einde aan de wereld zou komen. Op internet wemelde het van de websites met onheilspellende teksten over dit onderwerp.

Volgens aardwetenschapper Andreas Fuls berust het 2012-fenomeen op een misrekening en zou de 13 baktun pas stoppen op 21, 22 of 23 december 2220.

Zie ook[bewerken]

Icoontje WikiWoordenboek Zoek eschatologie op in het WikiWoordenboek.