Esdonk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Esdonk
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Esdonk (Noord-Brabant)
Esdonk
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Vlag Gemert-Bakel Gemert-Bakel
Coördinaten 51° 35′ NB, 5° 40′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Esdonk is een buurtschap in de gemeente Gemert-Bakel, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De buurtschap is gelegen ten noordwesten van Gemert in een ontginningsgebied ten zuiden van de Landmeerse Loop, ten noorden van de Peelse Loop en ten oosten van de Aa, op de rand van de Peelhorst.

Hoewel het gebied waar het tegenwoordige Esdonk ligt al in de Late Steentijd was bewoond, en ook voorwerpen uit het Mesolithicum en het Neolithicum werden gevonden, is de naam Esdonk van veel jongere datum. In 1364 is sprake van Espdonc en in 1357 Espendonck. In 1695 spreekt men van Esdonk.

Vanaf de Late Middeleeuwen waren drie boerderijen op Esdonk aanwezig, namelijk een van de familie Van Espendonk, een van de familie Van Gemert, en het zogenaamde Aa-huis, te Koks, waar ook een herberg was gevestigd. Terwijl de Gemertse buurtschappen De Mortel en Handel uitgroeiden tot volwaardige kerkdorpen is Esdonk een buurtschap gebleven. Het kreeg echter bekendheid door de Spijkerkapel en de bedevaarten ernaartoe.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Esdonk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.