Eskimowulp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eskimowulp
IUCN-status: Kritiek[1] (2016)
Extpassesk-longbilledhudsonianeskimocurlewstboblaf21.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie:Scolopacidae (Strandlopers en snippen)
Geslacht:Numenius (Wulpen)
Soort
Numenius borealis
(Forster, 1772)
Afbeeldingen Eskimowulp op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Eskimowulp op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De eskimowulp (Numenius borealis) is een soort Wulp die kritiek bedreigd wordt en waarschijnlijk is uitgestorven. Vroeger trok hij van zijn broedgebied in Noord-Amerika naar de pampa in Zuid-Amerika. Door jacht en door habitatverlies is deze soort verdwenen.

Kenmerken[bewerken]

De vogel was iets kleiner dan een regenwulp met iets kortere en dunnere snavel. Onderscheidend kenmerk waren de zwarte slagpennen, de iets geelbruine onderzijde en het ontbreken van een kruinstreep.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze soort is endemisch in noordwestelijk Canada.

Status[bewerken]

De laatste betrouwbare waarnemingen van de eskimowulp dateren van 1966. In de 19de eeuw was de soort vrij talrijk in het uiterste noorden van Alaska en Noordwest-canada. Vanaf 1890 is de soort vrij plotseling verdwenen in streken waar hij talrijk was. Hij at graag bessen van de kraaihei in het najaar, werd dan vet, en dus een mooie prooi voor jagers. Hij gedroeg zich nooit als watervogel maar kwam vooral op grastroendra en andere natuurlijke graslanden voor, wat hem nog kwetsbaarder maakte. Deze graslanden, zoals prairies en pampa's verdwenen door agrarische ontwikkelingen. De verzamelwoede van eieren van deze vogel toen hij eenmaal aan het uitsterven was deed hem definitief de das om. Omdat de vogel lastig van andere soorten wulpen is te onderscheiden, bestaat theoretisch de kans op een kleine populatie in moeilijk toegankelijk gebied. Daarom staat deze soort wulp (nog) als ernstig bedreigd (kritiek) op de Rode Lijst van de IUCN.[1]

Zie ook[bewerken]