Esmée Denters

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Esmée Denters
Esmée Denters bij Bol.com Awards
Algemene informatie
Volledige naam Esmée Denters
Geboren 28 september 1988
Arnhem
Geboorteplaats ArnhemBewerken op Wikidata
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 2006-heden
Genre(s) Pop, R&B
Beroep Zangeres
Instrument(en) Vocaal
Label(s) Tennman Records
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Esmée Denters (Arnhem,[1] 28 september 1988) is een Nederlandse zangeres. Zij werd ontdekt door haar zelfgeplaatste zangfilmpjes op de website YouTube.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Begin[bewerken | brontekst bewerken]

Denters woonde tot haar vijftiende in Westervoort (nabij Arnhem) en verhuisde daarna met haar moeder en zus naar Oosterbeek. Zij volgde de Havo in Arnhem. De HBO-opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening in Nijmegen heeft ze onderbroken.

Bekendheid door YouTube[bewerken | brontekst bewerken]

Op 25 augustus 2006 maakte Denters een kanaal aan op de videowebsite YouTube. Op die website plaatste zij meerdere filmpjes van zichzelf waarop ze liedjes zong, veelal covers van andere popsterren, maar ook enkele van haarzelf. Verschillende mensen reageerden vol lof over haar zangprestaties en verschillende platenmaatschappijen meldden zich bij haar in het begin van 2007. Denters koos uiteindelijk voor een contract bij Tennman Records, het label van Justin Timberlake. Denters is ongeveer tien dagen in Amerika geweest om liedjes op te nemen.[2] Ook zong ze een lied in dat was geschreven door Kelly Rowland van Destiny's Child.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Denters werkte onder andere samen met producer Billy Mann van A&M Records. Later verscheen er een video waarin Denters samen zong met Natasha Bedingfield.[3]

Ze stond in het voorprogramma van Timberlake op 16 juni 2007 in de Amsterdam ArenA, haar eerste officiële optreden. Daarna reisde ze met de tournee van Timberlake mee en trad ze op in Noorwegen, Denemarken en tweemaal in Zweden.

Op 6 november 2007 was Denters te gast in The Oprah Winfrey Show. Diezelfde dag bracht zij haar eerste single genaamd Crazy Place uit.

In november 2008 bracht ze een tweede nummer uit: Follow My Lead, een duet met Timberlake. Ze trad met dit nummer op tijdens het YouTubeLive concert.

Outta Here[bewerken | brontekst bewerken]

In april 2009 drong Outta Here, de eerste single van Denters' debuutalbum, door op diverse websites.[4] Het nummer werd geproduceerd door Polow da Don & Justin Timberlake en een bijhorende clip werd opgenomen in de Verenigde Staten. De single kwam uit op 6 april 2009. Het nummer piekte in Nederland op plaats drie, in Nieuw-Zeeland op plaats twaalf en in Vlaanderen op plaats zesentwintig. In augustus 2009 kwam het nummer binnen op plaats zeven in de Engelse hitlijsten en op plaats eenentwintig in Ierland. In een interview met Radio 538 vertelde ze dat haar album ook Outta Here was getiteld. Op 22 mei kwam het album uit. Op 4 september kwam Denters' tweede single uit, genaamd Admit It. Op 28 december zou Admit It in het Verenigd Koninkrijk uitkomen.

In het najaar van 2009 had ze met de Amerikaanse pop/rock band Honor Society door Amerika en Canada getoerd ter promotie van haar single en gelijknamige album Outta Here. Daarna toerde ze onder andere met de Britse hiphopgroep NDubz door het Verenigd Koninkrijk ter promotie van haar tweede single Admit It, die daar eind december zou uitkomen.

Op 31 december trad ze tijdens de Nationale Nieuwsjaarnacht in Rotterdam op en beantwoordde daarna kort een paar vragen. Denters zei onder andere dat haar nieuwe single begin 2010 uit zou komen in Nederland.[5] Love Dealer werd de derde single van haar album Outta here.

Samenwerkingsprojecten[bewerken | brontekst bewerken]

Eind 2009 nam Esmée Denters een single op met de Britse rapper Chipmunk. Dit nummer kwam ook op het album I Am Chipmunk van Chipmunk.

In 2010 zong Denters mee op een single van de Duitse band Stanfour, Life Without You. Op 2 mei was Esmée Denters in New York om de videoclip voor Life Without You alsnog op te nemen.[6][7] De clip kwam op 24 mei 2010 officieel uit.

The Voice[bewerken | brontekst bewerken]

Denters verhuisde in 2011 naar Londen voor het schrijven en opnemen van haar tweede album. De datum van verschijnen werd echter uitgesteld en zelfs de door haar aangekondigde leadsingle City Lights werd niet gelanceerd. Haar label Tennman Records stopte de samenwerking, en haar muzikale carrière kwam in een dal terecht. Ze werkte hierna in een Londense frozen-yoghurtwinkel, om in haar onderhoud te voorzien.[8]

In april 2013 bracht Denters de ep From Holland To Hillside uit. Het betreft een samenwerking met de band The New Velvet. Uit deze ep kwamen drie singles voort; Hey Lady, Crawl en Lucky.

Op 24 januari 2015 deed Denters mee aan het vierde seizoen van het Britse tv-programma The Voice UK.[9] Tijdens de Blind Auditions draaiden alle vier de juryleden zich om, waarmee ze aangaven Denters wel te willen coachen tijdens de volgende ronde. Ze koos voor het team van will.i.am. Onder diens hoede kwam ze ook de tweede ronde (The Battle) door. In de derde ronde, vlak voor de liveshows, werd ze uitgeschakeld.

Hierna poogde Denters om via crowdfunding een nieuw album op te gaan nemen. Dit mislukte want ze haalde slechts 47% van het benodigde bedrag op.[10]

Denters lanceerde in oktober 2017 de ep These Days uit, dit maal in samenwerking met Shaun Reynolds. Het nummer Motivation werd als single uitgebracht. Het nummer behaalde de 98e positie in de Finse iTunes Charts.

Muziekprijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Prijs Categorie Resultaat
2009 TMF Award Beste Vrouwelijke Artiest Gewonnen
Superchart Award Gewonnen
MTV Award Best Dutch/Belgian act Gewonnen
Best European act Genomineerd
TMF Award Best New International Artist Genomineerd
2010 EBBA Meest succesvolle Europese artiest buiten eigen land Gewonnen
TMF Award Beste Vrouwelijke Artiest Gewonnen
Beste Video (Admit it) Genomineerd

Tournees[bewerken | brontekst bewerken]

2007

2009

2010

  • Stanfour - Rise & Fall (openingsact, Duitsland)
  • Outta Here - Esmée Denters (openingsact, London)

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Outta here 2009 2009 5 18
Album met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 200 albums Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Outta here 2009 2009 55 7

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Outta here 2009 2009 3 16 Nr. 2 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Admit it 2009 2009 28 6 Nr. 53 in de Single Top 100
Love dealer 2010 2010 12 11 met Justin Timberlake / Nr. 32 in de Single Top 100
Dance 4 life (Now dance) 2012 - tip 19 - met Erik Arbores
Koningslied 2013 2013 2 4 met Verschillende Artiesten
Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Outta here 2009 2009 26 10 Nr. 11 in de Radio 2 Top 30
Love dealer 2010 - tip3 - met Justin Timberlake
Koningslied 2013 2013 41 1 met Verschillende Artiesten

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Esmée Denters van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.