Esotropie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Zie artikel Voor de gelijkaardige aandoening waarbij de ogen naar buiten zijn gericht, zie exotropie
Esotropie
Andre Filipe Teixeira Marques Esotropia.jpg
Synoniemen
Latijn Strabismus convergens[1][2]
Nederlands Convergent strabisme[2]

Convergent scheelzien

Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Esotropie[1][2] is het scheelzien met de oogassen naar elkaar toe staand. De aandoening kan constant aanwezig zijn, of met tussenpozen voorkomen, en kan de lijder een "scheel" voorkomen geven. Esotropie wordt soms ten onrechte een "lui oog" genoemd, dat eigenlijk naar amblyopie verwijst—een verminderd zicht aan een of beide ogen, dat niet het gevolg is van een medische aandoening aan het gezichtsvermogen en dat niet kan worden verholpen door het gebruik van corrigerende lenzen. Amblyopie kan wel voortvloeien uit esotropie dat zich manifesteert in de kindertijd: om de symptomen van diplopie of dubbelzicht op te heffen zullen de hersenen van het kind het beeld van het esotropische oog negeren of "onderdrukken". Indien dit niet wordt behandeld, zal dit leiden tot amblyopie. Mogelijke behandelingen voor esotropie zijn het dragen van een bril, het gebruik van prisma's en/of orthoptische oefeningen en/of een operatie aan de oogspieren.

Literatuurverwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b Jochems, A.A.F. & Joosten, F.W.M.G. (2003). Coëlho Zakwoordenboek der geneeskunde (27ste druk). Doetinchem: ElsevierGezondheidszorg.
  2. a b c Everdingen, J.J.E. van, Eerenbeemt, A.M.M. van den (2012). Pinkhof Geneeskundig woordenboek (12de druk). Houten: Bohn Stafleu Van Loghum.