Espadrille

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een kast met espadrilles zoals men die in Barcelona kan vinden.

Espadrilles zijn sandalen die oorspronkelijk uit de Pyreneeën komen. Ze worden gemaakt van canvas of katoen en een zool gemaakt van touw, eventueel verstevigd met een laag rubber eronder. Deze laag rubber wordt vaak zo gegoten dat het op touw lijkt. De touwen zool is het belangrijkste kenmerk van de espadrille; het katoenen gedeelte varieert vaak van uiterlijk. In Franstalig Quebec staat het woord espadrille ook wel voor hardloopschoen.

Geschiedenis[bewerken]

De term espadrille is Frans en komt van het Catalaanse woord espardenya, dat op zijn beurt weer afgeleid is van het woord espart, de Catalaanse naam voor esparto, een sterke, touwachtige mediterraanse grassoort die gebruikt werd om touw mee te maken. Espadrilles werden al in de 14e eeuw gemaakt in Catalonië, en er zijn nog steeds Catalaanse winkels die de schoenen al een eeuw lang vervaardigen. Traditionele espadrilles hebben een canvas bovenkant waarbij het gedeelte vanaf de teen naar de hiel uit een stuk is vervaardigd en rond de rand vastgenaaid is aan de touwen zool. Vaak hadden de espadrilles veters die rond het been van de drager gewikkeld konden worden, zodat de schoen goed op zijn plaats bleef zitten. Vroeger werden espadrilles door zowel mannen als vrouwen gedragen.

Moderne espadrilles[bewerken]

Ooit was het schoeisel voor boeren, tegenwoordig groeien espadrilles in populariteit, voornamelijk in Catalonië en Frankrijk, waar zowel mannen als vrouwen ze dragen tijdens de lente en zomer. Ook zijn er espadrilles ontworpen door bekende designers als Donna Karan en Pare Gabia. Tegenwoordig zijn er veel espadrilles bedoeld voor vrouwen, waarbij er een hak onder de schoen is geplaatst. De platte traditionele variant komt echter ook steeds meer voor en wordt tegenwoordig steeds meer gedragen.

De zolen van de espadrilles kunnen plat zijn of met een hak, ze kunnen van natuurlijk touw of kunstmatig touw gemaakt worden, of zelfs van flexibele kunststoffen die op touw lijken. De bovenkant kan eigenlijk van elk materiaal gemaakt worden en kan een open of gesloten teenruimte hebben, open of dichte hiel, het kan een instapper zijn of je kan hem met veters vastmaken aan je enkel. Je kunt duizenden verschillende espadrilles vinden, van goedkope marktschoenen tot espadrilles van top-designers.

Espadrille met jute zool[bewerken]

Naast katoen de meest populaire vezel, is jute een geweldig materiaal om de zolen van espadrilles mee te maken. De zolen van wedges of espadrilles worden tegenwoordig met name gemaakt van jute, vanwege zijn grote populariteit en de milieuvriendelijke eigenschappen van het materiaal vergeleken met kunststoffen. De van nature witte jute maakt een groot deel uit van de fabricage van espadrilles.

Bangladesh is de grootste producent ter wereld van jute. Veel fabrikanten, zowel in Spanje, Italië als in Frankrijk importeren deze zolen uit Bangladesh om vervolgens hun eigen designs op de bovenkant te plaatsen.

De jute zolen worden gevulkaniseerd met een rubber onderlaag, zodat de espadrilles langer meekunnen. Ook worden er wel eens inlegzooltjes in de espadrille geplaatst.

Fabricage[bewerken]

Het fabriceren van espadrilles is over het algemeen complexer dan het maken van gewone sandalen. De jute zolen vormen het grootste probleem. De jute twijgen worden eerst machinaal in elkaar gevlochten. Vervolgens worden ze in de mal van een zool gelegd en met een warmtebehandeling komen ze tot de goede vorm, waarna ze met verticale naaipunten aan elkaar worden vastgezet. Hierna wordt de onderste laag van de zolen gevulkaniseerd. Ten slotte wordt het textiel op de zool genaaid in verschillende handelingen.