Essen-Margarethenhöhe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Margarethenhöhe
Wijk van Essen
Essen Margarethenhoehe Lage.svg
Kerngegevens
Gemeente Essen
Coördinaten 51°25'57,000"NB, 6°58'37,999"OL
Oppervlakte 1,48 km²  
Inwoners (2013) 7377
Foto's
Essen-Margarethenhöhe Luft.JPG

Essen-Margarethenhöhe, meestal Margarethenhöhe genoemd, is een arbeiderswijk in de Duitse stad Essen.

De wijk geldt vanwege de opzet als de eerste Duitse tuinstad. Margarethenhöhe werd vernoemd naar de stichteres Margarethe Krupp en telt 935 gebouwen met 3092 wooneenheden. De wijk werd door het bedrijf van Krupp speciaal gebouwd voor haar arbeiders in de stijl van een middeleeuws stadje.

Margarethenhöhe gold al gedurende de ontstaanstijd tussen 1909 en 1930 als schoolvoorbeeld van een doelmatige en tegelijkertijd mensvriendelijke woonwijk. Ook nu nog oefenen de huizen, die bijna allemaal verschillend zijn, een sterke aantrekkingskracht uit. Gewelfde gevels met klimops en pergola's, erkertjes, houten luiken en natuurstenen plinten zijn kenmerkende details in Margarethenhöhe. In de Tweede Wereldoorlog raakte de wijk bij bombardementen zwaar beschadigd, maar deze schade werd hersteld. In de jaren zestig en zeventig verscheen ten zuiden van de wijk Margarethenhöhe II, een wijk met voornamelijk sociale woningbouw, die als achterstandswijk bekend was maar inmiddels heeft er ook stadsvernieuwing en nieuwbouw plaats gevonden.

De wijk is opgenomen in de Route der Industriekultur, een route die langs alle industriële bezienswaardigheden in het Ruhrgebied gaat. De aflevering van 13 maart 2015 van Hier zijn de Van Rossems was volledig aan de wijk gewijd.

Externe link[bewerken]