Essen (Groningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Essen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Essen (Groningen)
Essen
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Groningen (gemeente) Groningen
Coördinaten 53° 11′ NB, 6° 36′ OL
Overig
Postcode 9751
Netnummer 050
Woonplaats (BAG) Haren
Foto's
Het klooster op een kaart uit 1594
Het klooster op een kaart uit 1594
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Essen is een gehucht in de gemeente Groningen in de provincie Groningen, gelegen in de groene buffer tussen de stad Groningen en het dorp Haren.

Oorspronkelijk vormde de marke van Essen en Dilgt een van de dertien dorpen en buurtschappen van het Gorecht. Het dorp behoorde kerkelijk tot de parochie Haren.

Klooster[bewerken | brontekst bewerken]

In 1215 werd hier een vrouwenklooster gesticht dat behoorde tot de orde van de Cisterciënzers. Dit klooster Yesse (later ook wel klooster Essen genoemd) heeft bestaan tot 1594. Bij de reformatie kwam het in handen van de provincie Groningen die het klooster sloot. Het klooster genoot enige bekendheid omdat het over een wonderdadig Mariabeeld zou hebben beschikt. Van het klooster is boven de grond geen spoor terug te vinden. Sinds 2006 is er op de locatie van het klooster een bezoekerscentrum.[1]

Het huidige Essen bestaat uit ongeveer 20 boerderijen die aan een rondlopende straat liggen. Het gehucht ligt in de voormalige Esserpolder. In 2019 werd archeologisch wandelpark De Vork geopend bij het gehucht. Dit park ligt tegen het gelijknamige treinopstelterrein De Vork aan, dat als vervangend rangeerterrein dienstdoet voor Station Groningen.