Est! Est!! Est!!! di Montefiascone

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grafsteen van bisschop Fugger

Est! Est!! Est!!! di Montefiascone is de naam van een wijn uit Montefiascone in Latium, Italië, veertien kilometer van Viterbo. Het is een eenvoudige witte wijnsoort (gemaakt van de druivenrassen Trebbiano en Malvasia) die vooral bekend is vanwege de bijzondere herkomst van de naam.

In het jaar 1111 reisde de Duitse bisschop Johannes Fugger met een groot gezelschap naar Rome om daar de kroning van keizer Hendrik V bij te wonen. Fugger stuurde zijn knecht Martin vooruit om alvast een geschikte herberg te vinden. Hij sprak met hem af dat Martin, wanneer hij een goede herberg gevonden had "Est" ("hier is het") op de deur zou schrijven. Schonk de herberg bovendien ook nog goede wijn, dan zou hij "Est! Est!" op de deur schrijven. Even voor Montefiascone zag de bisschop evenwel een herberg waar op de deur was geschreven: "Est! Est!! Est!!!". Hoewel dit niet was afgesproken, begreep Fugger hier te maken te hebben met een uitzonderlijke herberg waar uitzonderlijke wijn werd geschonken.

Fugger is nooit in Rome aangekomen. Hij verbleef drie jaar lang in Montefiascone en dronk zich letterlijk dood. Hij werd begraven in Montefiascone. Hij liet zijn hele vermogen na aan de stad Montefiascone. Op zijn grafsteen staat nog steeds te lezen: "Est Est Est Propter nimium est hic Io Defuk Dominus meus mortuus est" , hetgeen betekent: "Est Est Est, na een overdaad aan Est is mijn meester Johannes Fugger hier gestorven".

Dit verhaal over Fugger is vermoedelijk een legende. Het is onbekend wie er in het graf ligt, maar het is waarschijnlijk een toenmalige bekende plaatselijke levensgenieter, zoals beargumenteerd is door Renaat Gaspar in zijn artikel Est Est Est: nep uit de zestiende eeuw.[1]