Esther van Fenema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esther van Fenema
Esther van Fenema
Achtergrondinformatie
Geboren 25 november 1970
Geboorteplaats Haarlem
Land Vlag van Nederland Nederland
Opleiding Universiteit Utrecht, Universiteit Leuven, Koninklijk Conservatorium
Beroep Psychiater, politicus, violist, columnist, schrijver
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Esther M. van Fenema (Haarlem, 25 november 1970)[1][2] is een Nederlands psychiater, columniste en schrijfster. Sinds 2019 is ze ook actief in de politiek.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Esther van Fenema werd geboren in Haarlem en haalde in 1990 haar gymnasiumdiploma aan het Christelijk Gymnasium Utrecht. Vervolgens combineerde ze een studie geneeskunde in Utrecht en Leuven met het Koninklijk Conservatorium Brussel. In 1998 behaalde ze haar masterdiploma aan het conservatorium, om tien jaar later haar opleiding tot psychiater te voltooien aan het LUMC in Leiden. In haar periode als staflid voor het gelijknamige ziekenhuis richt Van Fenema de Muziekpoli op, die gericht is op musici met psychische klachten. Zelf stelt Van Fenema vroeger als violiste te hebben geleden aan podiumangst.[3]

Sinds 2013 schrijft Van Fenema columns voor ThePostOnline, de Volkskrant, Medisch Contact en HP/De Tijd. In 2015 start ze als interviewer bij Café Weltschmerz en is ze betrokken bij de organisatie van het Depressiegala. Sinds 2019 heeft ze een eigen praktijk in haar woonplaats Bussum en werkt ze als ad-interimpsychiater bij de crisisdienst in Almere. In datzelfde jaar lanceerde Van Fenema de Mentale Schijf van Vijf. Daarnaast heeft Van Fenema twee boeken uitgebracht. In 2018 kwam haar eerste boek uit onder de titel Het ontstemde brein, psychiater op de Muziekpoli. In 2020 volgde Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn?

Naast haar werkzaamheden als psychiater is Van Fenema ook freelance violiste en treedt ze op in de media. Ze is regelmatig te zien als opiniemaker in televisieprogramma’s als M en RTL Boulevard. In 2018 was ze te zien als psychiater in het programma BN'ers in therapie van RTL 5 en op het RTL-platform Concentrate Velvet. Daarnaast geeft ze regelmatig commentaar op de radio en televisie.

In 2019 was zij een van de oprichters van de politieke partij NLBeter. In juni van het jaar erop werd bekend dat zij bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 de functie van lijsttrekker NLBeter op zich zou nemen.[bron?]

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Van Fenema is getrouwd met politicus Olaf Stuger.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2018 - Het ontstemde brein, psychiater op de Muziekpoli
  • 2020 - Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn?