Et alii

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bij auteursverwijzingen staat et alii (afgekort als "e.a.", "et al." of "& al.") voor "en anderen". Deze Latijnse uitdrukking is vergelijkbaar met (het eveneens Latijnse) et cetera, en volgt na de eerste auteur, welke deel uit maakt van een groep van auteurs die over een zelfde onderwerp publiceerden, in plaats van een uitputtende opsomming daarbij van de (geslachts)namen van álle individuele auteurs uit deze groep. De uitdrukking kan niet los gebruikt worden.

Alii is mannelijk en kan gebruikt worden voor een groep mannen of mannen en vrouwen samen, het vrouwelijk alternatief is et aliae (of et aliæ). Soms wordt ook het neutrale et alia gebruikt, alhoewel dat enkel voor onzijdige, niet-levende dingen bedoeld is.

Bij bronvermeldingen in Harvardstijl wordt et al. gebruikt om in verwijzingen naar een artikel met meer dan twee auteurs slechts de eerstgenoemde (vaak voornaamste) auteur te noemen. Dit is ook het geval bij auteurscitatie in de botanische nomenclatuur. Zowel de APA-stijl als de MLA-stijl gebruiken het voor meer dan drie auteurs.

In het Nederlands wordt "et al." in geschreven tekst soms vervangen door "en collega's", omdat het niet stijlvol wordt gevonden dat er een punt in een lopende zin staat.